Întreg personalul didactic de la Școala Gimnazială Bosanci refuză să-și reia activitatea în cadrul unității, de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, în condițiile în care măsurile de siguranță care vor fi luate sunt puține și nu-i protejează într-adevăr pe oamenii școlii.

Aceștia sunt susținuți și de majoritatea părinților, care refuză să-și trimită copiii la școală.

Informația a fost făcută publică de prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS), care a mai menționat că are semnale de la angajați din învățământul sucevean care refuză, în mod justificat, să se întoarcă la școală pentru simplul motiv că nu li se asigură materiale de protecție.

„În videoconferința organizată de ISJ Suceava cu directorii unităților școlare, desfășurată în data de 14 mai 2020, s-a comunicat că măștile care vor fi distribuite în școli sunt doar pentru elevi, nu și pentru angajați, situație pe care o considerăm discriminatorie și în afara legii.

În aceste condiții, cine își mai dorește să se întoarcă la școală?”, arată Leonte, într-un comunicat de presă.

 

Angajații din școli nu sunt suficient protejați

 

Reprezentanții ASIS subliniază că Ministerul Educației doar “asigură cadrul general pentru desfăşurarea tuturor activităţilor specifice în cadrul unităţilor învăţământ și monitorizează modul în care se implementează acţiunile de prevenire și combatere a infectării cu SARS-CoV-2”, însă întreaga responsabilitate privind organizarea activității, dotarea unităților de învățământ, desfășurarea activităților, revine conducerilor unităților școlare, consiliilor de administrație, părinților, profesorilor etc.

„Ministerul va pune la dispoziție măștile de protecție! În rest, nimic despre cine și din ce bani cumpără dezinfectanți, detergenți, săpun, prosoape, covorașe dezinfectante, dozatoare, biocide etc., despre ce se întâmplă în școlile în care nu există toalete și apă curenta, cine și când dotează unitățile de învățământ cu termoscanere, de unde vor proveni medicii și asistenții medicali care asigură măsurarea temperaturii la accesul în unitățile de învățământ, mai ales în comunitățile în care nu există nici medici de familie. Și întrebările nu se opresc aici! Nimeni nu spune ce se va întâmpla cu elevii sau profesorii care au o temperatură a corpului de peste 37 de grade. Cine asigură materiale pentru marcarea traseelor de acces și afluire, cine marchează aceste trasee, cum vor fi  preluate, asigurând distanțarea socială, până la constituirea acestora, grupurile de elevi care vor fi apoi conduși pe traseele  marcate, care sunt specialiștii care asigură expertiza directorilor în așa fel încât aceștia să nu greșească, ei nefiind specialiști epidemiologi, cine asigură materialele de informare privind protecția față de infecția cu Covid!”, susțin cei de la ASIS.

Aceștia se întreabă ce se va întâmpla cu clasele cu efective de peste 30 de elevi, care vor trebui să desfășoare activitatea divizate în 4 grupe distincte, pregătirea fiind asigurată de către același profesor.

ASIS menționează că problemele au fost tratate superficial, că ordinul elaborat de Ministerul Educației și cel al Sănătății este inaplicabil în forma prezentă, iar dacă totuși va fi aplicat în aceasta formă va crea haos sau ar da naștere la probleme greu de anticipat. 

„Nu suntem noi cei ce decidem asupra soluțiilor privind finalizarea ciclurilor de învățământ, dar protecția personalului din învățământ este la fel de importantă ca protecția copiilor și a familiilor acestora! Iar, în cazul în care Guvernul nu poate asigura condiții în care să poată fi protejați atât copiii, cât și lucrătorii din învățământ, trebuiesc căutate soluții alternative!”, a conchis Giani Leonte.