Ministerul Educației a stabilit noul calendar privind organizarea și desfășurarea admiterii la liceu, pentru anul școlar 2020-2021.

În județul Suceava sunt circa 7.000 elevi care au încheiat clasa a VIII-a și se pregătesc pentru evaluarea națională (15 – 18 iunie) și mai apoi pentru admiterea în ciclul liceal.

Important pentru aceștia este că media de admitere, în baza căreia se realizează repartizarea în clasa a IX-a, se va calcula la fel ca în anii trecuți, în funcție de media de la examenul de evaluarea națională (80%) și media generală din clasele V-VIII (20%).

Absolvenții de gimnaziu pot opta şi pentru şcolile profesionale/ duale care se organizează în cadrul liceelor.

 

 Fișele de opțiuni pot fi completate și online

 

Ministerul Educației transmite că, în contextul actual, ședințele de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea tuturor pașilor de admitere și a planului de școlarizare pot fi organizate în unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare – telefon, e-mail, videoconferință.  

De asemenea, și ședințele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora se pot desfășura la școală sau prin telefon, e-mail, videoconferință.

Ședințele de instruire se desfășoară între 2 și 12 iunie, iar completarea fișelor de înscriere se va desfășura între 2 și 6 iulie. Fiecare specializare a unui liceu are un cod pe care elevii îl vor trece în fișa de înscriere, în funcție de preferințe și de media sa de admitere.

Publicarea ierarhiei la nivel de județ cu mediile de admitere ale tuturor absolvenților de-a VIII-a este programată pe 1 iulie.

Pe 10 iulie va avea loc repartizarea computerizată. Aceasta se realizează în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.  Numărul total de locuri la licee este îndeajuns pentru ca toți candidații să fie repartizați, însă este recomandat ca aceștia să-și exprime opțiuni suficiente și realiste.

Calendarul complet al admiterii poate fi consultat la https://www.edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2020/inv.preuniversitar/ordine%20ministru%20inv.preuniversitar/anexa%201%20-%20Calendar.pdf.

De asemenea, pentru ca informațiile să fie bine înțelese de către toți elevii, viitorii elevi vor primi și broșuri de admitere. Acestea cuprind informații esențiale pentru elevii de clasa a VIII-a: câte clase de-a IX-a organizează fiecare liceu, care este numărul de locuri disponibil pentru fiecare specializare/ profil, care a fost ultima medie de intrare anul trecut la fiecare clasă, care sunt școlile profesionale/ duale unde se pot înscrie, formule de admitere, etc.