Trecerea la starea de alertă a făcut ca numărul celor care aleg deplasările cu mopede sau biciclete să crească brusc, copiii fiind și ei cei care profită de suspendarea cursurilor școlare pentru a se relaxa pedalând. Polițiștii încurajează aceste forme de mișcare, care trebuie făcute însă păstrând regulile de distanțare și cu respectarea regulilor rutiere. Câteva accidente cu implicarea unor astfel de categorii de conducători de vehicule au dus la organizarea unei acțiuni de prevenire și combatere a accidentelor rutiere de acest gen.

Astfel pentru prevenirea unor astfel de evenimente în ultimele trei zile, în intervalul orar 09.00-12.00 și 16.00-19.00, polițiștii Serviciului Rutier şi cei ai formaţiunilor de profil din teritoriu au organizat acţiuni pentru disciplinarea conducătorilor de mopede, motociclete, biciclete şi căruțe.

În cadrul acțiunilor au fost aplicate 135 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 59.500 de lei, peste jumătate dintre acestea fiind aplicate bicicliștilor, conducătorilor de mopede, motocicliștilor sau căruțașilor. În timpul acțiunii de control au fost constatate și 3 infracțiuni la regimul rutier, au fost reținute 8 permise de conducere și au fost ridicate 8 certificate de înmatriculare.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, înainte de ora 15.00, în timp ce se aflau în patrulare pe DC 55, în satul Stânca din comuna Zvoriştea, polițiștii Secției de Poliție Rurală Adâncata au oprit pentru control un moped condus de un localnic de 32 ani, care nu posedă permis de conducere. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea  infracțiunii de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

O oră mai târziu, un copil de 7 ani din orașul Gura Humorului, în timp ce conducea imprudent bicicleta pe strada  Delta din oraș, a pătruns pe contrasens, s-a dezechilibrat, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a căzut în afara părții carosabile. Copilul de pe bicicletă a fost rănit și a primit îngrijiri medicale la spitalul din Gura Humorului.

Polițiștii reamintesc că pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie săaveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Bicicletele, pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând. Nu traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni pe bicicletă. Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.