Prima zi de după redeschiderea muzeelor din Suceava a fost una extrem de săracă în vizitatori. În prima jumătate de zi au trecut pragul obiectivelor care sunt administrate de Muzeul Bucovinei doar trei persoane. Este vorba de un vizitator la Cetatea de Scaun a Sucevei și doi vizitatori la Muzeul Satului Bucovinean. La Muzeul de Istorie și la Muzeul de Științe ale Naturii nu a fost nimeni interesat pentru o vizită.

Emil Ursu, directorul Muzeului de Istorie, a precizat că este cea mai slabă zi de vizitare din istoria recentă a instituției. ”Probabil au contat și condițiile meteo mai puțin prielnice, dar și faptul că este o zi lucrătoare. Noi am vrut să reluăm programul cu publicul de pe 15 mai, dar la acea vreme nu aveam termoscanere. În ceea ce privește previziunile pentru zilele următoare nu pot să avansez nici o cifră ca număr de vizitatori”, a arătat Emil Ursu.

Programul de vizitare la Cetatea de Scaun este 9.00-21.00, cu o pauză de dezinfecție o dată la două ore, în timp ce la Muzeul de Istorie, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul de Științe ale Naturii programul de funcționare este 10.00-18.00, cu o pauză de dezinfecție la fiecare patru ore.

”În această pauză am realizat fluxuri unidirecționale, iar acolo unde sunt amplasate touch screen-uri facem dezinfecția periodic. Siguranța sanitară este principala noastră preocupare pentru anul în curs și nu vom face rabat de la nimic”, a anunțat Emil Ursu.

Trei case memoriale și trei case etnografice aflate în subordinea Muzeului Bucovinei rămân închise. Este vorba de casele memoriale Udești, Mălini și Stupca și casele etnografice de la Solca, Bilca și Simion Florea Marian din Suceava.

Emil Ursu a explicat de ce aceste case rămân închise, dar și perioada când va putea fi reluat programul cu publicul: ”Nu putem redeschide acest obiective pentru că nu se pot asigura circuite unidirecționale și nici nu putem asigura distanța de 2 metri între persoane. În momentul în care aceste restricții se vor ridica și vom putea asigura condițiile de securitate vizitatorii vor putea să le calce pragul”.