6.873 de elevi suceveni, absolvenți ai ciclului gimnazial, vor să susțină în acest an examenul de evaluare naţională, testare ce le permite admiterea la liceu.

Probele vor începe săptămâna viitoare și se vor desfășura în intervalul 15-18 iunie, astfel: 15 iunie - probă scrisă la limba și literatura română, 17 iunie - probă scrisă la matematică, 18 iunie - limba și literatura maternă.

Afișarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 22 iunie, până la ora 14:00. Cei care nu sunt mulțumiți de note, pot depune contestații pe 22 iunie (orele 16:00-19:00) și 23 iunie (orele 8:00-12:00).

Pe 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor.

Insp. Cezar Anuței, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, a arătat că la nivel de județ vor fi organizate 158 de centre de examen, iar lucrările vor fi corectate în opt centre de evaluare.

Acesta a mai subliniat că 15 elevi vor susține probele în condiții speciale din cauza unor probleme medicale. Aceștia au solicitat fie suplimentarea timpului de rezolvare a subiectelor cu o oră, fie susținerea examenului într-o sală separată, fără distractori, susținerea probelor alături de un însoțitor delegat sau alături de un profesor asistent.

 

 Noutăți pentru acest an

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un cadru didactic de altă disciplină decât cea de examen, față de minimum doi supraveghetori, cum era în anii trecuți.

De asemenea, în acest an, contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinți.

De asemenea, evaluarea naționala va fi organizată anul acesta în două sesiuni, față de una singură, cum a fost în ultimii ani. A doua sesiune începe pe 29 iunie.