Polițiștii au întocmit două dosare penale pentru comiterea infracțiunii de rele tratamente și cruzimi aplicate animalelor, în două cazuri de maltratare a unor cai, petrecute la Dumbrăveni și Bălăceana. Caii au fost ridicați de polițiști cu sprijinul medicilor veterinari și al voluntarilor de la Asociația Casa lui Patrocle, fiind duși într-un centru specializat unde vor primi tratament medical și hrană.

Un prim caz s-a petrecut la Dumbrăveni. Pe rețelele de socializare au apărut, luni, imagini în care se vedea cum un individ lovește sălbatic un cal, după care se îndreaptă furios spre cei care filmau, niște copii care au scăpat cu fuga. Imaginile au fost trimise și la Poliția orașului Salcea.

 Încă șase cai de proveniență necunoscută, găsiți la locuința celui care a bătut o cabalină în drum

Polițiștii s-au deplasat la locuința proprietarului calului, un tânăr de 28 de ani. Au găsit aici și calul care avea urmele agresiunii.

”În vederea examinării s-a solicitat sprijinul Direcției Sanitar Veterinare, la fața locului asigurându-se prezența medicului din cadrul acestei instituții și a medicului din cadrul circumscripției sanitar-veterinare Dumbrăveni. În urma examinării medicale a cabalinei s-a constatat că aceasta prezenta leziuni la nivelul picioarele din spate, motiv pentru care animalul a fost preluat cu o autoutilitară specializată de către Asociația Casa lui Patrocle și transportat la un centru de îngrijire. De asemenea, cabalina a fost examinată cu cititorul de microcipuri, constatându-se că nu este cipată. La locuința bărbatului de 28 de ani au mai fost identificate 6 cabaline, toate fără cip, urmând a fi efectuate verificări pentru a se stabili proveniența acestora și legalitatea deținerii”, se  arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Polițiștii au deschis dosar penal pe numele tânărului.

 

 Caz tras la indigo: a biciuit un cal care nu mai putea să tragă

Și polițiștii de la Secția de Poliție Rurală nr. 9 Șcheia au intervenit la un caz asemănător, pe raza comunei Bălăceana.

Polițiștii au fost sesizați că în seara zilei de luni, un tânăr de 21 ani, din comuna Berchișești, se deplasa cu atelajul hipo tras de un cal pe raza satului Bălăceana, iar în dreptul unui imobil calul a intrat într-un șanț, de unde nu a mai putut trage căruța. Căruțașul a luat biciul și a început să lovească violent calul peste spate pentru a scoate căruța din șanț, însă nu a reușit, plecând mai departe pe jos. În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului, calul prezenta excoriații pe spate și șchiopăta. Au fost identificați doi martori care au relatat agresiunea.

Polițiștii, împreună cu președintele Asociației Casa lui Patrocle, Roxana Ciornei, au contactat medicul veterinar de la Bălăceana, ulterior cabalina fiind transportată la un adăpost pentru animale unde va rămâne până la finalizarea cercetărilor.

Polițiștii reamintesc că în conformitate cu Legea 205/2004, privind protecția animalelor, deţinătorii au obligaţia de a asigura acestora  X Jurisprudenta  un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi asistenţă medicală. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Polițiștii au transmis mulțumiri pentru implicare și colaborare Asociației Casa lui Patrocle.