Având în vedere informațiile apărute din cursul zilei de vineri, care vehiculau că tronsonul Moara-Cumpărătura al șoselei de centură a Sucevei este afectat de alunecări de teren, Biroul de Presă al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași a venit cu precizări făcute în urma inspecțiilor făcute sâmbătă dimineață în teren.

Cea mai importantă concluzie este că singurele probleme sunt la drumul județean de la Moara, unde se face joncțiunea cu varianta ocolitoare a Sucevei. În acea zonă este turnat un strat de binder pentru a se asigura legătura cu varianta ocolitoare a Sucevei. Acel strat de binder, peste care urmează să fie pus stratul de uzură, s-a degradat:

”Degradările care au apărut în acest moment se datorează frânărilor maşinilor grele şi a temperaturilor ridicate din ultimele zile. Direcția Județeană de Drumuri şi Poduri Suceava va interveni în cel mai scurt timp pentru remediere. DJ209C va întra de anul acesta într-un program de modernizare pe fonduri europene”, se arată în comunicat.

În paralel, pe șoseaua de centură se fac lucrări de întreținere care nu au legătură cu aceeastă problemă. Antreprenorul intervine pentru realizarea lucrărilor de întreținere în conformitate cu prevederile cuprinse în manualele de întreținere și exploatare. Este vorba de o intervenție la nivelul dispozitivelor de colectare și evacuare a apelor (șanțuri, rigole, podețe), pentru curățarea, decolmatarea și asigurarea funcționalității acestora, necesitatea acestor lucrări fiind justificată de precipitațiile abundente înregistrate în ultima perioadă. De asemenea, s-a intervenit la nivelul lucrărilor de artă (poduri, pasaje , viaducte) pentru realizarea lucrărilor uzuale de întreținere, unele categorii de lucrări, precum inspecția de verificare și curățare a dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație, necesitând instituirea unor restricții temporare de circulație, ce presupune desfășurarea traficului alternativ pe o singură bandă de circulație, dirijată prin semafoare. S-a intervenit, de asemenea, prin execuția de lucrări de reamenajare taluze în vederea corecțiilor punctuale ale unor zone pe care au apărut fenomene de șiroiri, realizându-se lucrări de reamenajare prin așternere pământ vegetal și refacere a lucrărilor de înierbare.

Aceste intervenții sunt ale firmei Autotehnorom, care practic are încă în administrare șoseaua de centură, pe tronsonul Moara-Cumpărătura, pentru că nu s-a făcut recepția finală.

”La acest moment, lucrările derulate pe amplasamentul Variantei de ocolire Suceava și care fac obiectul contractului sunt în exploatare, nu prezintă deficiențe, neconformități, respectiv probleme de stabilitate și siguranță, și sunt pregătite pentru realizarea recepției la terminarea lucrărilor”, se mai arată în comunicatul oficial.