Numărul pacienților din zona tampon, care așteaptă rezultatul testului Covid, și numărul celor din Terapie Intensivă dictează câți pacienți cu alte patologii pot fi internați și tratați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a declarat, miercuri, în conferință de presă, directorul medical, dr. Marius Grămadă. Acesta a explicat că situația este analizată zilnic, iar deciziile sunt luate în sensul de a ajuta populația cu boli cronice. Pentru aceasta au fost deschise zone tampon și în zona spitalului vechi, pentru pacienții cu suspiciune înaltă de Covid, dar totul depinde de evoluția numărului de cazuri la nivelul județului.

Dr. Grămadă a arătat că spitalul se confruntă, din cauza stării de alertă, cu imposibilitatea angajării de personal suplimentar în două dintre punctele fierbinți: secția de Terapie Intensivă și în laboratorul de testare moleculară pentru Covid. La Terapie Intensivă sunt doar 11 medici – 5 pe zona Covid și 6 pe zona non-Covid, iar la laborator, potrivit medicului-șef Roxana Filip, două persoane lucrează cu normă întreagă, iar două cu jumătate de normă, în condițiile în care o tură ar trebui asigurată de 5 angajați. Suplimentarea personalului ar permite, în Terapie Intensivă, să se deblocheze activitatea chirurgicală, iar la laborator, extinderea programului de lucru în două sau chiar trei ture, ceea ce ar însemna implicit creșterea numărului de teste.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a precizat că pe perioada stării de alertă se pot face doar angajări temporare și nu sunt doritori să lucreze în astfel de condiții. El a spus că situația i-a fost adusă la cunoștință și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu ocazia vizitei acestuia la Suceava.

În ceea ce privește secția mobilă ATI, dr. Calancea a afirmat că mai trebuie rezolvate câteva probleme tehnice pentru ca tirul de ATI să fie legat de secția Boli Infecțioase.