Dincolo de forfota și betoanele orașelor, viața se desfășoară în alt ritm, în cel al naturii, cu perioade ciclice, bine-cunoscute și apreciate de oamenii locului.

Tocmai de aceea, acum, când se apropie renumita perioadă a boncănitului – nunta cerbilor, în ocoalele silvice de la munte deja se fac pregătiri intense pentru sezonul rece, când animalele sălbatice au nevoie să fie ajutate cu hrană, sare și locuri special amenajate și întreținute, unde să se adape.

Toate aceste pregătiri, cu un farmec aparte, care au rostul lor din moși-strămoși, au fost surprinse într-o serie de fotografii de către șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Lițu, mai ales că, pe lângă personalul silvic, care a încărcat fânul în hrănitori, de mare ajutor au fost și copiii acestora, care au pus bulgări de sare în sărăriile din pădure.

“Urmează perioada boncănitului, un fenomen de o frumusețe aparte, care atrage mulți vizitatori în pădure în fiecare toamnă, iar de pe 14 septembrie se deschide și sezonul de vânătoare la cerb, încât am amenajat un nou observator, într-o zonă foarte bună”, a precizat Mihai Lițu.

Ocolul silvic Breaza, unul dintre cele mai vechi din ţară, cu 134 de ani de existenţă (a luat fiinţă în 1886, la iniţiativa Casei Regale Austriece) s-a remarcat anii anteriori prin trofeele de cerb medaliate cu aur.