Demersul municipalității sucevene de a achiziționa 1000 de tablete pentru ca elevii să poată face cursuri online, atunci când este nevoie, a fost primit cu reticență de unii părinți, care spun că au nevoie de aceste echipamente, dar se tem că în caz de se strică, vor trebui să le plătească de să-i “usture buzunarele”.

Tocmai de aceea, primarul Sucevei, Ion Lungu, invitat vineri la Radio Top, a explicat că tabletele care vor fi cumpărate pentru elevi le vor fi date în folosință, acasă, pe durata anului școlar, după care trebuie înapoiate, dar că uzura acestora și eventualele defecțiuni, precum spargerea ecranului, nu vor fi imputate nimănui. Concret, dispozitivele care se vor defecta vor fi înlocuite, tot pe cheltuiala primăriei.

„Intenția noastră este să ajutăm copiii, nu să le creăm probleme”, a afirmat Ion Lungu.

Decizia de achiziție a celor 1000 de tablete, în valoare de maxim 1000 de lei fiecare, a fost luată miercuri de aleșii locali suceveni, convocați într-o ședință de Consiliu Local “de îndată”, în cadrul căreia s-a aprobat repartizarea unui buget de un milion de lei.

Măsura este necesară în contextul în care din cele 250.000 de tablete licitate de către Guvern, doar o mică parte vor fi furnizate până la începerea școlii, încât, din necesarul estimat inițial pentru municipiul Suceava, de aproximativ 800 de dispozitive, cu tot cu abonamente de date, doar vreo 200 ar urma să fie repartizate în prima etapă.

Edilul sucevean a spus că este clar că nici achiziția tabletelor de către Primărie nu se poate face până pe 14 septembrie, trebuind respectate prevederile legale, dar estimează că livrarea acestora se va concretiza până la finele lunii.