Județul Suceava se află și în alertă sanitar-veterinară, după confirmarea unui nou caz de pestă porcină africană după cel din comuna Vama, de la final de octombrie.  

În satul Corocăiești, comuna Verești, într-o gospodărie particulară, au murit trei porci, o scroafă adultă și doi purcei.

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a precizat că prezența virusului a fost confirmată și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, cele trei suine murind din cauza pestei porcine africane. Animalele au fost îngropate la o adâncime de 2 metri, conform protocoalelor în vigoare

Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp le apar pete roșiatic-violete, au secreții nazale și oculare de culoare roșie și se instalează diaree hemoragică.

 

Apelul doctorului Voloșeniuc către crescători este de a anunța imediat medicii veterinari dacă observă că porcii dau semne de boală

 

Imediat s-a elaborat un plan de măsuri de combatere și s-a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

A fost instaurată o zonă de protecție de 3 kilometri, care cuprinde satele Bursuceni și Corocăiești, dar și o zonă de protecție mult mai largă, în care sunt incluse următoarele localități: Stamate, Bănești, Fântânele, Cotu Dobei, Slobozia, Știrbăț, Chilișeni, Poieni, Verești, Hancea, Udești, Ruși-Mănăstioara, Văratec, Salcea, Dumbrăveni, Sălăgeni și Siminicea (în județul Suceava), plus Huțani, Vlădeni, Brehuești, Corni, Sarafinești și Icuseni, din Botoșani.  

Echipe mixte sanitar-veterinare au început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor.

Crescătorii din zonă sunt îndemnați la calm și colaborare. Porcii trebuie luați în evidență și supravegheați, fără a se pune problema de a fi sacrificați.

În zona de supraveghere există și o fermă de porci, la Dumbrăveni, care este și ea atent monitorizată.

La final și o veste bună. După descoperirea cazului de pestă porcină africană de la Strâmtura-Vama, la final de octombrie, în urma inventarierii porcilor din zona de supraveghere au fost identificate 1064 de efective de porcine, fără a mai fi confirmate cazuri de boală.

 

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. 

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.