Unul dintre cei mai eleganți dascăli ai generației sale, profesorul Gheorghina Costan s-a stins din viață la spital în cursul dimineții de duminică, în urma gravei suferințe cauzate de Covid-19. Ea fusese internată la 11 noiembrie în secția Medicală a Spitalului Județean Suceava, de unde câteva zile mai târziu a fost transferată pe secția ATI a spitalului, locul în care a pierdut lupta cu boala.

A vorbi despre Gheorghina Costan înseamnă a vorbi despre un om de excepție, care a transmis dragostea pentru învățătură multor generații de elevi, fiind și mentor al tinerilor profesori care s-au bucurat de prezența ei în cancelaria Colegiului Național ”Petru Rareș”. Cei care și-o amintesc ne-au vorbit despre modestia și frumusețea ei sufletească, despre discreție și o mare pasiune pentru obiectul Fizică, pe care a reușit să o transmită și elevilor ei.

Venită de la Galați la Suceava împreună cu soțul ei, profesorul Costică Costan, în toamna anului 1974, ea a preluat catedra de fizică a colegiului, rămânând dascăl al unității de învățământ până în anul 2007, la trei ani după pensionare. Hărnicia și pasiunea celor doi soți a făcut ca Fizica să constituie pentru mulți din elevii cu care au lucrat puntea de intrare spre mediul de elită universitar.

Virusul contractat la începutul lunii noiembrie i-a curmat viața, chiar dacă la cei 74 de ani ea era sănătoasă, nefiind cunoscută cu boli cronice. A fost optimistă în toată această perioadă și a sperat mereu că dorința ei mare de a trăi o va readuce în mijlocul familiei, pe care a iubit-o atât de mult. Despre blândețea și gingășia ei vorbesc în comentariile lor foștii elevi care au prețuit-o și nu o vor uita niciodată, după ce colegii au postat cu durere pe pagina de socializare a Colegiului Național ”Petru Rareș”:

”Cu multe regrete și lacrimi, colectivul Colegiului Național <Petru Rareș> își ia rămas bun de la cea care a fost, decenii la rând, un model pentru noi toți, doamna profesoară GHEORGHINA COSTAN.

Am pierdut o colegă extraordinară, un suflet delicat și blând, o profesionistă de excepție, înzestrată cu un har pedagogic deosebit. Plecarea ei lasă un gol imens în sufletele noastre.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să o odihnească în pace!”