În ciuda temperaturilor destul de ridicate din această perioadă, în unele sate din judeţul Suceava se păstrează tradiţia confecţionării crucilor de gheaţă în Ajunul Bobotezei. Este şi cazul credincioşilor din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei.

Crucile de gheaţă sunt realizate după un adevărat ritual al locului, în care sunt implicaţi mai mulţi oameni, de diferite vârste, care merg înainte de Ajunul Bobotezei pe malul unui râu unde, înarmaţi cu drujbe şi căngi, scot la mal bucăţi mari de gheaţă, care sunt urcate apoi, cu ajutorul unor căpriori şi scânduri, într-o căruţă trasă de cai.

Sătenii transportă blocurile de gheaţă la locul unde vor fi ridicate crucea şi masa pentru slujba de Bobotează. Acolo, sătenii folosesc un şablon pentru cruce, trasează forma crucii după care taie cu drujba forma finală. Şi în acest an sătenii din Ciumârna au ridicat o cruce mai mare şi una mai mică, aşezate pe o masă din gheaţă, unde credincioşii își vor pune astăzi, în ziua Bobotezei, cănile cu Agheasma Mare.

„Osârdie şi jertfă şi statornicie întru păstrarea datinei creştine. Răstălmăcită rugăciune. Recunoştinţă pentru trudă şi preţuire întreagă! Ne fie tuturor și fiecăruia în parte cu învrednicire spre inefabilă reîncredințare: <Acesta este Fiul Meu cel iubit!> (Matei 3,17)”, este mesajul transmis de preotul Dan Ceredeev, parohul „Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae” Ciumârna, şi de preoteasa Daniela Ceredeev, în semn de preţuire pentru ostenitorii care au ridicat crucile de gheaţă, dar şi pentru toţi credincioşii din Ciumârna.