S-a redus numărul elevilor în clasă. Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență - zi, se va reduce astfel: de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională - profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică. Pe baza acestor cifre maximale se formează acum cifra de școlarizare pentru anul următor școlar. Pe baza acestor cifre de școlarizare se stabilesc normele de predare de la fiecare școală, deci implicit de câți profesori este nevoie în fiecare liceu și școală profesională din România.

Pe 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, decizia de joi modifică ordinul de ministru nr. 5.599/2020.

„Având în vedere modificările promovate, activitățile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător. Inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021, la Ministerul Educaţiei, proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României Educate”, se spune într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Măsura vine după ce mai multe licee din țară au reclamat faptul că au pierdut clase, din cauza scăderii numărului de elevi.

 

Refacerea cifrelor de școlarizare până la 1 februarie

Vă reamintim că Inspectoratul Școlar Județean Suceava luase decizia, înainte de acest ordin de ministru, ca din septembrie 2021 două clase de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc să se desființeze, una dintre ele fiind declarată „unică” la nivel local. Este vorba de clasa cu profil socio-uman. O situație similară cu cea de la „Dragoș Vodă” am întâlnit și la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, care pierdea două clase de liceu, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care ar fi putut avea cu trei clase mai puțin în anul școlar 2021-2022, la fel ca multe alte unități școlare din județ. Reprezentanții IȘJ Suceava sunt de părere că este necesară reducerea claselor în licee, în oferta școlară 2020-2021, din cauza numărului mic de absolvenți de clasa a VIII-a.

Inițial, se preconiza o reducere cu 60 de clase de liceu la nivelul întregului județ, adică cu aproximativ 1.700 de elevi în minus față de anii anteriori. Asta ar fi fost situația dacă numărul elevilor în clasă ar fi rămas 28. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava trebuie să refacă cifrele de școlarizare până la 1 februarie și să trimită Ministerului Educației și Cercetării „situația proiectelor planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat”.