Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava organizează pe 2 aprilie 2021, online, Concursul de interpretare instrumentală pentru pian complementar „Tinere Talente”, ediția a VII-a. Scopul acestui concurs, spun organizatorii, este crearea unor standarde în ceea ce privește interpretarea pianistică la nivel de amatori, descoperirea de talente pianistice, atragerea copiilor către activități benefice dezvoltării lor din punct de vedere educațional. Concursul urmărește în principal crearea posibilității de afirmare a talentelor pentru copiii care nu studiază pianul la nivel profesionist, însușirea și aplicarea limbajului muzical în execuția și interpretarea pianistică, descoperirea și formarea talentelor muzicale, evaluarea muncii profesorilor și a elevilor care studiază pianul.

·        Înregistrarea va fi realizată de o singură cameră statică

Organizatorii au spus că, având în vedere condițiile excepționale impuse de pandemie, concursul este organizat în mediul online, de către profesorii de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, pe 2 aprilie 2021. Coordonatorul proiectului, prof. Valentin Ianoș, a precizat că înregistrarea va fi realizată de o singură cameră statică (posibil telefon), care să se afle la o înălțime optimă (fără perspective de sus sau de jos).

Nu sunt permise editarea video-ului prin intervenții realizate asupra sunetului sau tăieturi ale unor secțiuni. În videoclip trebuie să fie clar vizibile: pianul, mâinile și fața interpretului. Poziția să fie identică cu cea de pe scenă. Fiecare fișier video trebuie să fie salvat: numele și prenumele participantului și clasa. Nu se acceptă înregistrările care au fost prezentate la alte concursuri.

„Rugăm participanții să respecte standardele de concurs cu privire la ținuta scenică. Înregistrările se vor urca (upload) pe drive-ul Google al Colegiului de Artă în momentul completării fișei de înscriere disponibile la adresa: https://forms.gle/QHHZf3akU3hPEnj36. Rezultatele concursului vor fi afișate pe 9 aprilie, până în ora 12:00. Premiile vor fi ridicate de la secretariatul Colegiului de Artă, în perioada: 12 aprilie – 16 aprilie 2021, între orele 9:00-14:00, sau vor fi expediate (ramburs) la adresele solicitate, prin curier”, au spus organizatorii.

·        Secțiuni

Concursul se adresează tuturor elevilor și preșcolarilor care studiază pianul, începând de la vârsta de 5 ani și până la clasele terminale de liceu. Copiii vor concura în funcție de anul de studiu și de categorie de vârstă, astfel: 5-6 ani; 7-9 ani; 10-12 ani; 13-15 ani; 16-17 ani; 18-19 ani, pe trei secțiuni: Elevii care studiază pianul la școli și licee de specialitate; Copii care studiază la pian în sistem privat; Duete (4 mâini), trio-uri (6 mâini) și pian la 8 mâini.

Pentru anii de studiu I, II, III, IV și V, concurenții trebuie să prezinte o singură piesă în concurs. Începând de la anul VI de studiu, concurenții vor interpreta două piese diferite ca formă și stil sau părți din sonată, sonatină etc. din care cel puțin una trebuie să aparțină unui compozitor consacrat.

Pot participa și concurenți care interpretează piese la 4 mâini, 6 mâini sau 8 mâini (în acest caz este de ajuns o singură piesă în concurs). Concurenții care participă la această secțiune pot participa și la una din celelalte secțiuni. În vederea participării, cei interesați vor completa până vineri, 2 aprilie 2021, fișa de înscriere disponibilă la linkul: https://forms.gle/QHHZf3akU3hPEnj36 IV.

·        Juriu, premii

În vederea diferențierii cu obiectivitate a concurenților, juriul va fi format din profesori de pian cu experiență, directorul de specialitate al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” și un reprezentant al IȘJ Suceava. Deciziile juriului sunt inatacabile. Pe baza selecției vor fi atribuite următoarele premii: Marele Premiu „Tinere Talente”, Premiul Special „Fly Music”, Premiul Special „Arond”, Premiul Special oferit de Casa de Cultură a Studenților, Premiul Special din partea Ziarului „Monitorul de Suceava”, Premiul I, II, III și Mențiuni pentru fiecare secțiune, diplome de participare pentru concurenții care nu au reușit să obțină unul din cele trei locuri sau mențiuni. Pentru mai multe informații, puteți suna la numărul de telefon 0745 848 225, prof. Valentin Ianoș, sau la numărul de telefon 0744 208 900, prof. Elena Istrate, director adjunct – specialitate muzică -  la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.