Accidentul petrecut miercuri pe trecerea de pietoni din fața Spitalului Județean Suceava aduce un semnal de alarmă din partea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, cu privire la faptul că în anul 2021 se manifestă un trend ascendent al evenimentelor rutiere cu implicarea pietonilor. Concret, o analiză la zi arată că în acest an s-au înregistrat 21 de accidente cu implicarea pietonilor.

Din cele 21 de accidente cu victime pietoni, 14 accidente (cu 9 mai puține față de perioada similară din 2020) s-au produs pe fondul traversării neregulamentare sau a staționării ori deplasării neregulamentare pe carosabil. În urma acestor accidente au decedat 3 persoane (cu cinci mai puține față de perioada similară din anul precedent) și au fost rănite grav alte 3 persoane (cu 4 mai puține comparativ cu perioada similară din 2020). Pe trecerile de pietoni au avut loc 7 accidente (cu 4 mai puține față de perioada similară din 2020) soldate cu o persoană decedată.

”Datele statistice evidențiază o scădere a numărului accidentelor și a persoanelor decedate sau rănite, însă problematica rămâne una prioritară, săptămânal organizându-se acțiuni pe raza întregului județ pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene.

Per total, în acest an, de la începutul anului, pe drumurile publice din județul Suceava au avut loc 30 de accidente grave (16 cu 16 mai puține față de perioada similară din 2020), soldate cu 13 persoane decedate, cu șase mai puține decât în anul 2020, până la această dată.

 

·        Nouă șoferi lăsați fără permise pentru neacordare prioritate în municipiul Suceava 

 

 

Chiar cu o zi înainte de accidentul de pe trecerea de pietoni din fața Spitalului Județean, marți, 16 martie, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au organizat o acțiune de control în municipiul Suceava, concentrată în zona trecerilor de pietoni. 

Au fost aplicate 35 de amenzi, în valoare totală de 20.880 de lei, din care nouă pentru neacordare de prioritate pietonilor, 5 pentru traversare neregulamentară de către pietoni și 21 pentru alte abateri săvârșite de către șoferi sau pietoni.

În cadrul acțiunii au fost reținute 12 permise de conducere, din care 9 de la șoferii care nu au acordat prioritate la locurile marcate.

Polițiștii au precizat că s-a acționat inclusiv în zona trecerii de pietoni de la Spitalul Județean Suceava, fiind date mai multe amenzi și suspendate 2 permise de conducere de la șoferi care nu au acordat prioritate persoanelor angajate în traversare pe locul marcat. 

Cea mai de dorit soluție pentru reducerea riscului de accidente este legată însă de protecția permanentă a pietonilor. Trecerea de pietoni de la Spitalul Județean este inclusă într-un proiect deja aprobat pentru semaforizare și se speră că în maximum trei luni de zile va fi amenajată în acest fel.

 

·        Leziunile suferite de femeia accidentată pe trecerea de pietoni din fața spitalului

 

Cu privire la accidentul de miercuri, femeia de 37 de ani lovită violent de o mașină pe trecerea de pietoni din fața Spitalului Județean Suceava a fost diagnosticată cu un traumatism cranio-cerebral, traumatism coloană cervico-dorsală-lombară și traumatism membre superioare. Leziunile sunt serioase, însă scenariul putea fi și mai sumbru având în vedere cum s-a produs impactul.

Pe imaginile care surprind accidentul se vede cum femeia în vârstă de 37 de ani se angajează în traversare dinspre spitalul vechi, mașina de pe banda I, dinspre Metro, acordându-i prioritate. Nu le fel se întâmplă cu mașina de pe banda II, care vin tot dinspre Metro, condusă tot de o femeie, în vârstă de 53 de ani. Aceasta pur și simplu nu a văzut persoana pe trecere, ori cel puțin așa le-a spus inițial polițiștilor care au ajuns la fața locului. Impactul a fost violent, victima fiind aruncată în aer și căzând pe asfalt cu capul în jos.