Minerii de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana au atins duminică a cincea zi de proteste. Vasile Chiruță, directorul uns politic la Sucursala Crucea a Companiei Naționale a Uraniului, le-ar fi transmis protestatarilor să plece la cules de sparanghel în Germania dacă nu sunt mulțumiți cu actualele condiții, adică să fie neplătiți cu lunile pentru munca prestată. Informațiile au fost făcute în spațiul public de către parlamentarul George Simion, președintele AUR, care sâmbătă seară a fost la Crucea și a vorbit cu minerii. Nu se știe în ce condiții și cu ce aprobări a intrat parlamentarul în acest perimetru în care există reguli stricte de acces. Cert este că George Simion și-a găsit timp, chiar și în scop propagandistic, să ajungă la Crucea.

Nu același lucru se poate spune despre reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul USR de Suceava Iulian Cimpoeșu. Atitudinea acestuia este exact în ton cu cea a Companiei Naționale a Uraniului și cea a Ministerului Energiei, ale căror conduceri au stat la București, fără a avea curajul să dea ochii cu minerii care protestează de zile bune. Circa 160 de mineri au întrerupt activitatea în dimineața zilei de miercuri, 17 martie, pentru ca în după-amiaza aceleiași zile să se blocheze în subteran la Crucea și la Botușana.

Vineri după-amiază, pe cardurilor unora dintre mineri au început să intre salariile restante, dar chiar și așa oamenii au decis să continue protestele până la soluționarea integrală a revendicărilor care i-au determinat să declanșeze acțiunea spontană. Mai exact, oamenii mai au de primit suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi, drepturi care nu le-au mai fost achitate de un an de zile. Cumulat, minerii mai au de încasat alte două salarii, pe care se tem că nu le vor mai vedea. Oamenii sunt nemulțumiți și spun că au fost duși cu vorba, acesta fiind și motivul pentru care continuă să stea blocați în subteran în ciuda promisiunilor că în cursul acestei săptămâni vor primi și banii pentru suplimentul alimentar antidot.