4.884 de elevi suceveni au susținut luni, 22 martie, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării examenului național de bacalaureat, sesiunea 2021. Nici un candidat sucevean nu a fost eliminat din examen. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar prof. Cezar Anuței, a transmis, printr-un comunicat de presă, că în conformitate cu procedurile care privesc asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate nouă solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (cu prelungirea timpului de lucru de o oră la un elev de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și la opt elevi de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, dar și cu asigurarea unui interpret mimico-gestual pentru cei opt elevi de la Bivolărie).

Conform edupedu.ro, la profilul umanist, dar și la cel real, elevii au primit un text la prima vedere din „Mărturisiri literare”, de Jean Bart. Textul argumentativ a fost despre importanța implicării civice în perioadele de criză. De asemenea, la profilul real, subiectul al doilea a fost un eseu despre particularitățile unui text narativ studiat din opera lui Ioan Slavici, iar la profilul umanist, subiectul de eseu a fost cu particularitățile unui personaj din aceleași opere.

 

Situația la nivel național

La nivel național, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației și Cercetării, la proba scrisă la Limba și literatura română au fost prezenți 112.153 de elevi. „Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități. Au fost eliminați 5 candidați din cauza unor tentative de fraudă. Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual)”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Educației.

 

Marţi, proba obligatorie a profilului

Marţi, 23 martie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 24 martie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 25 martie. Probele vor începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar prof. Cezar Anuței, a mai spus că rezultatele obținute de elevi la simularea națională sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor. În județul Suceava, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris, inițial, 5.908 elevi, dintre care 5.344 din clasa a XII-a, 284 din clasa a XIII-a seral și 280 din clasa a XIII-a frecvență redusă. Organizarea și desfășurarea examenului are loc în 41 de centre din județ.