Patru copii diagnosticați cu Covid-19 sunt internați în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat că vârstele celor patru copii sunt de 4 luni, 11 luni, 8 ani și 15 ani și că părinții lor sunt, de asemenea, infectați cu SARS-CoV-2. Nici unul dintre părinții copiilor nu este vaccinat anticovid, a precizat dr. Teodorovici, care a mai spus că toți cei patru copii au forme ușoare de boală.

Menționăm că celelalte spitale din județ care internează pacienți cu Covid nu au secții pentru copii. Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Romeo Negruț, a declarat, vineri, că această unitate medicală are doar trei medici pediatri și toți sunt în zona non-Covid, unde nu pot fi asigurate circuite pentru a putea fi internați și copii cu Covid. Romeo Negruț a afirmat că în ultimele 14 zile la spitalul din Rădăuți au fost confirmați cu Covid 5 copii. Doi dintre aceștia au fost transferați la Suceava, iar pentru trei părinții și-au asumat prin semnătură izolarea la domiciliu. Managerul spitalului din Rădăuți a mai spus că la această dată toate paturile din secția Covid sunt ocupate.

Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc are, de asemenea, secție Covid doar pentru adulți, potrivit managerului, dr. Adrian Cosinchi. Situația este similară la Gura Humorului și Siret.   

Medicii au avertizat în mod repetat că tulpina Delta a SARS-CoV-2, care este mult mai contagioasă, afectează copiii. Evoluția bolii poate fi simptomatică, iar uneori copiii pot dezvolta forme severe de boală. Conform datelor raportate de medici din observarea cazurilor consultate în clinici, cele mai frecvente simptome la copii au fost durerile de cap și oboseala, apoi dureri în gât și pierderea mirosului. Rezultatele unui studiu publicat de BBC au evidențiat că mai puțin de 1 din 20 dintre copiii cu Covid au prezentat simptome timp de patru săptămâni sau mai mult, iar 1 din 50 - simptome mai mult de opt săptămâni.

În medie, copiii mai mari au avut simptome timp mai îndelungat decât copiii din școala primară. Cei cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au avut nevoie de o săptămână pentru recuperare, în timp ce la copiii mai mici boala a durat cinci zile; câțiva copii, 15 din 1.734, câți au fost investigați, au prezentat simptome timp de cel puțin 28 de zile, potrivit studiului citat de BBC.