Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le sugerează directorilor de unități de învățământ, pentru a diminua aglomerările de persoane din prima zi de școală, „să recomande participarea în sistem hibrid și online”. Recent, în cadrul unei dezbateri organizate împreună cu Salvați Copiii, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că festivitățile de deschidere a noului an școlar, pe 13 septembrie, se vor organizat doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție, și nu vor dura mai mult de o oră și jumătate. Conform Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanua declarat: „Ceremoniile de deschidere sunt momente foarte importante în școală, sunt importante mai ales pentru cei din clasele de început de ciclu. Se vor crea, fără discuție, aglomerări de persoane în școală – elevi, părinți, profesori. După o lungă dezbatere, ordinul de ministru precizează foarte clar că sunt deschise aceste ceremonii de început de an școlar cu următoarele condiții: să se desfășoare numai în exterior, să fie obligatorie masca de protecție și să aibă o durată limitată la oră și jumătate”.

Aflat la aceeași dezbatere, medicul pediatru Mihai Craiu a spus că există pericol de infectare la aceste ceremonii din prima zi de școală, astfel că „îngrijorarea și preocuparea sunt legitime”. După această declarație, ministrul Sorin Cîmpeanu a adăugat:„directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”, vorbind despre festivitățile de deschidere a noului an școlar. Conform aceleiași surse, pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte: organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minimum un metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar; stabilirea circuitelor funcționale; evaluarea necesarului de resurse umane; asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție; asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și personal.

·        Două scenarii de începere a școlii pe 13 septembrie

Vă reamintim că joi, 2 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat cele două scenarii pentru începerea școlii pe 13 septembrie (pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2): în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2; în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică, la cursuri în unitățile de învățământ, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.