Călătoriile cu autobuzele și microbuzele TPL, în municipiul Suceava, sunt gratuite pentru majoritatea elevilor care au solicitat abonamentele speciale, al căror cost este acoperit de Primărie, de la bugetul local, din taxele și impozitele încasate de la contribuabili.

Sunt însă și situații în care elevi care învață în municipiul Suceava nu beneficiază de această facilitate, deoarece locuiesc în alte localități, învecinate (ex. Ipotești, Șcheia, Salcea, Moara, etc.) pentru care costurile de transport public în comun (dacă îl utilizează), trebuie achitate de către părinți, sau de către administrația locală de care aparțin, dacă se ia o astfel de decizie în Consiliul Local.

“Școala a început și odată cu ea au apărut și multe întrebări cu privire la gratuitatea abonamentelor pentru elevi.

Menționez faptul că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, doar cei cu dominiliul stabil în municipiul Suceava, beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun, oferit de Primăria Municipiului Suceava”, a explicat viceprimarul Lucian Harșovschi, la care au ajuns numeroase întrebări referitoare la această problemă.

Elevilor din municipiul Suceava, cu domiciliu în Suceava, li se acordă un singur tip de abonament lunar gratuit, valabil o lună calendaristică, pe toate traseele din interiorul orașului. Acesta se eliberează pe baza buletinului și a adeverinței școlare, la unul dintre punctele:

Centru - stația de autobuz (07:00-18:00)

Gangul de pe str. Meseriașilor (07:00-15:00);

Obcini - stația de autobuz - Bulevardul Academician Vasile Grecu (07:00 - 15:00).

Această situație se înregistrează ca urmare a modificărilor legislative din vară, când prin OUG 50/2021, care reglementează decontarea navetei elevilor, prin care cheltuiala este pasată pe umerii admistrației locale, nu cum se știa anterior, că vor fi făcute deconturile de la bugetul de stat.

Conform noi legi, “elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.