În plin avânt al ecologismului de tastatură, când unii se întrec în a arăta cum protejează ei pădurile cu comentarii, like-uri, share-uri și live-uri, silvicultorii suceveni, ajutați de voluntari, au adunat din frumoasele păduri ale Bucovinei, cu care ne mândrim, nu mai puțin de 27 de tone de gunoaie, în cursul zilei de sâmbătă.

Cele 27.300 de kg de deșeuri, adunate în mii de saci de gunoi, de către cei 1134 de participanți la campania de ecologizare - voluntari și personal silvic, au fost adunate din zone forestiere traversate de trasee turistice și de lângă căile de acces în păduri, în zonele stabilite de organizatori.

Practic, campania de curățenie a ajuns într-o mică parte din pădurile Sucevei, încât gunoaiele aruncate de trecători, dar și de unii localnici, continuă să sufoce multe alte zone în care omul a “ținut să își facă simțită prezența”.

La un calcul simplu, efortul depus de cei care au participat la campania de curățenie de sâmbătă este impresionant, deoarece rezultă că fiecare dintre ei a  adunat, în medie, aproape 25 de kg de deșeuri aruncate în pădure sau la marginea zonelor forestiere, în principal PET-uri, ambalaje, doze de aluminiu, sticle, dar și anvelope uzate și alte deșeuri mai voluminoase.

Ampla campanie de ecologizare desfășurată sâmbătă, 25 septembrie, prin care s-a marcat Ziua Mondială a Curățeniei, a fost organizată de RNP, prin Direcția Silvică Suceava, în toate cele 24 de ocoale silvice din subordine,  în parteneriat cu Let’s do it România.

Printre traseele turistice care au fost curățate de deșeuri în cadrul campaniei de ecologizare organizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în parteneriat cu Let’s do it România, se numără TransRarău, Mestecăniș, Sadova – trei Movile, Vatra Moldoviței – Palma, Păltinoasa – Lira lui Ciprian Porumbescu și cel de la Poiana Stampei până la ieșirea din județ. Acțiunea a vizat și albiile apelor curgătoare de pe raza ocoalelor silvice.

La campania de curățenie au participat și administrațiile locale de pe raza fiecărui ocol silvic, acestea preluând gunoiul strâns de voluntari, din punctele de colectare stabilite, pentru a fi dus la reciclare și la depozitul de gunoi.

Acțiuni de curățenie în fondul forestier sunt efectuate de silvicultori și în alte perioade ale anului, în funcție de necesități și de disponibilitate, pentru că altfel am vedea zone protejate, precum Codrii Seculari de la Slătioara, sufocate de deșeuri lăsate de unii dintre cei care vin să admire pădurea și lasă în urma lor câte o “amintire” … sau mai multe.