Municipalitatea suceveană intenționează ca în perioada 2021-2027 să pună în practică proiecte în valoare de 65 de milioane de euro, pentru dezvoltarea orașului, inclusiv prin realizarea de parcări supraterane și subterane, a unui parc tehnologic la Termica, a unui  Hub de Afaceri, a încă două zone de agrement, o nouă rută alternativă, dar și locuințe sociale.

După ce a participat luni, la ADR Piatra Neamț, la o întâlnire cu primarii reședință de județ din Regiunea Nord-Est, pe tema accesării Fondurilor Europene prin POR, în perioada 2021-2027, primarul Ion Lungu a prezentat succint ce trebuie făcut în perioada următoare pentru a fi accesate fonduri europene de două ori mai mari decât în exercițiul financiar anterior.

“S-a discutat pe baza Sintezei POR Nord-Est transmisă la Comisia Europeană în luna aprilie 2021. Este în curs de elaborare documentația pentru <Document cadru de implementare a Dezvoltării urbane>.
Instrumentul de lucru cu care se va opera pentru accesarea Fondurilor Europene în perioada 2021-2027 va fi <Dezvoltarea Urbană Integrată> (DUI).
Autoritățile locale (municipiile reședință de județ) trebuie să realizeze:
- Strategia de Dezvoltare Teritorială Funcțională Integrată (SFTFI);
- Să stabilească Portofoliul de proiecte;
- Să decidă Lista de proiecte prioritare.
Municipalitatea suceveană are în lucru aceste documentații, suntem în faza de consultare publică la Strategia de Dezvoltare Integrată Teritorială Funcțională”, a explicat edilul sucevean.
Pe baza simulărilor făcute pe principiul 35% sumă fixă și 65% în funcție de ponderea populației, municipiul Suceava va avea alocată direct suma de aproximativ 65.000.000 euro, aproape dublu față de exercițiul financiar trecut 2014-2020, respectiv 32.400.000 euro, și de aproximativ de 3 ori mai mare față de exercițiul financiar 2007-2013, care a fost de 22.400.000 euro.

 

Principalele proiecte pe care vrea să le depună Primăria Suceava:
1) Autobuze electrice pentru transport metropolitan;
2) Autobuze electrice pentru transport elevi în municipiul Suceava;
3) Reabilitare eficiență energetică a 6 școli gimnaziale din municipiu;
4) Construire Campus II al Universității "Ștefan cel Mare" Moara;
5) Construire Grădiniță cu program prelungit în cartierul Obcini;
6) Construire Grădiniță program prelungit la Școala Gimnazială Nr.1;
7) Reabilitare și modernizare infrastructură educațională pentru învățământ profesional și tehnic la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”;
8) Reabilitare și modernizare infrastructură școlară pentru învățământ profesional și tehnic la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”;
9) Construire Săli de sport la Școala Gimnazială Nr. 1 și la Școala Gimnazială Nr. 4 din cartierul George Enescu;
10) Construire parcări supraterane și subterane;
11) Pasaj subteran Bazar;
12) Rută Alternativă Zamca – Cernăuți - Traian Vuia;
13) Parc tehnologic de inovare Suceava (la Termica Suceava);
14) Hub de Afaceri - uzina de apă Dragomirna;
15) Reabilitare Curtea Domnească;
16) Reabilitare Parc Mărășești;
17) Zona Agrement Parc Șipote;
18) Zona de Agrement Zamca;
19) Aqua Park, în Complexul Sportiv;
20) Construire locuințe sociale.
“De asemenea, avem pregătit un proiect de aproximativ 45.000.000 euro pentru reabilitare rețele termice pe Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD)”, a completat primarul Sucevei, Ion Lungu, care speră să se semneze cât mai repede Acordul Cadru pentru Finanțare Europeană la nivel Național pentru perioada 2021-2027, pentru a demara efectiv aceste proiecte.