Zona Moldovița continuă să se mențină „fierbinte” pe harta tăierilor ilegale de arbori, iar recentele controale efectuate de Garda Forestieră într-o serie de proprietăți private, dar care nu au fost predate în pază și administrare unei structuri silvice, demonstrează clar că de acolo „se fură ca-n codru”.

După ce în cursul zilei de marți, 2 noiembrie, un control efectuat într-un fond forestier privat, care îi aparține primarului comunei Moldovița, Traian Iliesi, a dus la identificarea a 32 de cioate de arbori tăiați ilegal, cu o vechime între 1 și 3 ani, precum și a altor 20 cioate, într-o pădure aparținând lui Dumitru Chariuc, cercetările ulterioare au dus la depistarea altor 5 cazuri de tăieri ilegale de arbori.

„Tot în proprietăți private de fond forestier aparținând persoanelor fizice, dar fără a fi asigurate serviciile silvice de pază cu o structură silvică autorizată, pe raza comunei Moldovița, delegații Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu polițiști din cadrul IPJ Suceava, au constatat încă 5 cazuri de tăieri ilegale de arbori. Cu ocazia verificărilor au fost identificate 65 de cioate provenite din tăieri ilegale ce totalizează un volum de 152,95 mc și o valoare totală a prejudiciilor de 98.148 lei. Polițiștii au deschis dosar penal cu privire la tăieri ilegale de arbori și furt”, au precizat reprezentanții instituției cu atribuții de control în domeniul silvic.

Cercetările continuă și ar putea scoate la iveală și alte operațiuni ilegale în valoare de sute de mii de lei, dar și pe unii dintre cei care le-au pus la cale și în practică.

Deocamdată, delegații Gărzii Forestiere Suceava vor aplica sancțiuni contravenționale proprietarilor de pădure, pentru neasigurarea pazei cu un ocol silvic autorizat, așa cum este obligatoriu, prin lege.