Scandalul declanșat la nivel național de agresarea unui activist de mediu din Suceava și a doi jurnaliști din Capitală, într-un fond forestier privat, Dealu Negru, cu sediul în Bistrița, continuă, pe măsură ce noi dovezi ale unor activități ilegale sunt descoperite.

Dacă cu puțin timp în urmă Garda Forestieră Suceava a prezentat o serie de probleme găsite în urma începerii verificărilor în teren, de la tăieri ilegale de arbori la tăieri repetate suspecte, în aceleași zone, acum, Poliția și Garda Forestieră au revenit în zonă, „la pont”.

Mai exact, în baza unor informații furnizate de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care a vrut să demonstreze că nu degeaba a fost bătut și umilit de cei care l-au atacat într-o pădure administrată de OS Dealu Negru.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la fapte de încălcare a regimului silvic dintr-o locație din zona localității Dârmoxa, județul Suceava, informaţii furnizate de către activistul de mediu Tiberiu Boşutar, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.
În una din locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, au fost identificate 16 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 11,91 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5.312 lei. Limitrof acestei proprietăți, într-o altă suprafață de fond forestier proprietate publică a statului administrată de către ocolul silvic Broșteni, au fost identificate un număr de 6 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 10,27 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 6.690 lei.

În ambele cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală competente cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori, furt, precum și alte fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni”, se arată în informațiile comunicate de Garda Forestieră Suceava.

Inspectorul-șef al acestei instituții, Mihai Gășpărel, a reamintit faptul că un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrate de către ocolul silvic Dealu Negru pe raza județului Suceava, suprafețe ce însumează peste 3.600 ha, a fost demarat începând cu data de 28.09.2021, întâi la nivel de documente justificative, apoi în teren, pentru a putea fi confruntate datele furnizate.

„Până la această dată a fost parcursă cu verificări o suprafață de aproximativ 800 ha, mai puțin de 25% din totalul fondului forestier administrat de acest ocol silvic. La finalizarea verificărilor, rezultatelor constatărilor vor fi făcute publice”, a precizat Mihai Găşpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.