Peste 100 de veste reflectorizante au fost împărțite bicicliștilor din zona Vicovu de Sus. Acțiunea s-a derulat după în decurs de numai două săptămâni bicicliștii au fost implicați în 15 evenimente rutiere, cele mai multe situații înregistrându-se în zona Rădăuți - Vicovu de Sus. Polițiștii spun că odată cu trecerea la ora de iarnă și în condițiile meteo specifice sezonului rece, riscul implicării în evenimente rutiere în condiții de vizibilitate redusă crește în mod considerabil, mai ales atunci când bicicliștii nu poartă elemente reflectorizante. Acțiunea intitulată ”Fii observat în trafic” s-a derulat în parteneriat cu autoritățile locale și Poliția Orașului Vicovu de Sus.

Reprezentanții IPJ Suceava spun că acțiunile preventive au scopul de a-i face pe biciclişti să conştientizeze că nerespectarea regulilor de circulaţie şi lipsa echipării regulamentare îi pot transforma cu uşurinţă în victime. În acest sens, polițiștii au venit și cu o serie de informări:

- pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.

- dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

- bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.

- NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!

- pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Persoanele care circulă pe biciclete au și anumite interdicții, respectiv:

- să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația "Accesul interzis bicicletelor";

- să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

- să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;

- să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

- să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

- să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

- să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;

- să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

- să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent - reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

”Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic”, se mai arată în comunicatul transmis de IPJ Suceava.