Șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava, Vasile Mocanu, a anunțat că instituția pe care o conduce a încheiat contractele de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a terenurilor, cu sau fără construcții, cu 85 de primării din județ. Vasile Mocanu a precizat că suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Suceava în evidențele de cadastru și carte funciară, pentru anul 2022, este de 13,48 milioane de lei. Mocanu a explicat că lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a opta etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin OCPI Suceava.

„Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Suceava, conform listei atașate”, a declarat Vasile Mocanu. El a arătat că pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Suceava trebuie să găsească prestatori până la data de 10 mai 2022. Mocanu a precizat că ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

Potrivit acestuia, în 2022, fiecare localitate eligibilă poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

În prezent, din totalul de 114 localități din județul Suceava au fost cadastrate în proporție de sută la sută două comune, Moara și Mănăstirea Humorului, iar în alte 82 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică gratuită a imobilelor, atât la nivel de localitate, cât și pe sectoare cadastrale.