Ziua Mondială a Sănătății este marcată, în aceast an, prin campanii de informare cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși. Direcția de Sănătate Publică Suceava este direct implicată în astfel de acțiuni, furnizând materiale de informare – distribuite prin spaţiile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie; prin asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari în comunitățile locale în care aceștia își desfăsoară activitatea; prin implicarea furnizorilor de servicii medicale etc. 

Purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, a furnizat un material informativ cu date statistice referitoare la principalele probleme cu care se confruntă omenirea din cauza problemelor de mediu. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, sunt provocate de cauze de mediu care pot fi evitate. De asemenea, evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând incidența cancerului și bolilor de inimă, generând în același timp o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru România, o problemă majoră o reprezintă gestionarea deșeurilor. „Performanța țării este în continuare caracterizată de rata foarte scăzută de reciclare a deșeurilor municipale (14%, care include 7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare) și prin rate foarte ridicate de depozitare a deșeurilor, contrar ierarhiei deșeurilor și obiectivelor de reciclare stabilite la nivelul UE. În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a crescut ușor la 4%. Rata de depozitare a deșeurilor raportată de România Comisiei Europene în 2017 a fost de 70%. Cifra nu include totuși depozitarea temporară înainte de eliminare, care, dacă ar fi adăugată, ar ridica și mai mult această rată”, se arată în comunicat.

În 2017, generarea de deșeuri municipale pe cap de locuitor în România a fost de 272 kg, mai mare cu 18 kg decât în 2013, dar cu mult sub media UE, care este de aproximativ 487 de kg. „Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS îndeamnă guvernele și publicul să împărtășească povești despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate societăților de bunăstare”, a mai transmis Gabriela Băncilă.

Grupurile țintă ale campaniei sunt populația generală, autoritățile publice, corporațiile, personalul din unități sanitare. Obiectivul este creșterea nivelului de informare cu privire la acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătăți și bunăstării. Sloganul OMS pentru Ziua Mondială a Sănătății din acest an este „Planeta noastră - sănătatea noastră. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un viitor sănătos!”.

Informații suplimentare se găsesc pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava: https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/.