Un atac cibernetic pe scară largă este în plină desfășurare în România, prin intermediul unor SMS-uri transmise pe telefoanele mobile.

„Ai un nou mesaj vocal de la...”, sau „Ascultă noul tău mesaj vocal...” sunt  câteva din variantele de SMS-uri „otrăvite” primite zilele acestea, în perioada sărbătorilor pascale, când de obicei se trimit o mulțime de mesaje   cu urări de bine și felicitări.

Doar că ce se întâmplă celor care accesează link-urile primite prin astfel de mesaje aparent normale nu e deloc de bine. Le sunt furate informațiile importante stocate în telefon, de la parole la informații bancare prin care se poate ajunge la banii lor, iar odată virusate, telefoanele lor răspândesc virusul și celor din lista de contacte, care primesc și ei astfel de mesaje.

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a declarat la Antena 3 că este vorba despre un atac cibernetic.

„Este un atac cibernetic la scară largă. Foarte mulţi cetăţeni din România au primit acest mesaj cu un link. Recomandăm tuturor să nu dea click pe acest link şi să şteargă de îndată acest mesaj. Se pare că este un virus, un troian bancar, care este programat să extragă informaţii sensibile şi să infecteze telefoanele utilizatorilor”, a spus specialistul.

Situația SMS-urilor primite de milioane de români a intrat și în atenția Poliției Române, care a transmis o avertizare utilizatorilor de telefonie mobilă, prin care îi sfătuiește să nu acceseze un link primit pe sms.

Numărul atacurilor cibernetice a crescut simțitor după declanșarea războiului din Ucraina, iar Suceava fiind chiar la graniță și una din  principalele porți de intrare a refugiaților în țară, este posibil să fie „țintită” special de aceste atacuri informatice.