Începute la sfârșitul săptămânii trecute, lucrările de reparații ale căilor ferate din stația Vicșani, de la granița cu Ucraina, au fost finalizate la mijlocul acestei săptămâni, informează surse din conducerea Ministerului Transporturilor. Au fost astfel declarate operaționale încă 5 linii de cale ferată, dintre care 3 linii de cale ferată cu ecartament larg și 2 linii de cale ferată cu ecartament normal.

Lucrările de reparație și de consolidare s-au derulat în perioada 28 aprilie - 4 mai 2022, în regie proprie, de către personalul Regionalei de Căi Ferată Iași. Astfel, în cele câteva zile cât au necesitat lucrările, s-a făcut înlocuirea traverselor uzate ale liniilor, s-au înlocuit elementele de prindere a liniei de traverse, completarea cu piatră spartă a fundației, precum și lucrări de buraj linie și profilare a prismei de balast cu ajutorul utilajelor grele specializate.

Prin înmulțirea căilor ferate operaționale în stația Vicșani se va realiza o transbordare mai ușoară a mărfurilor din vagoanele ucrainene de linie largă în cele românești de linie standard, scăzând timpii de mutare a mărfurilor și crescând volumul traficului de marfă. La această oră, în stația Vicșani sunt funcționale în total 13 linii de cale ferată, care permit inclusiv operațiuni mai bune de manevră a trenurilor. 6 linii de cale ferată dintre acestea sunt cu ecartament normal și 7 linii de cale ferată sunt cu ecartament larg.

Aceste reparații făcute liniilor de cale ferată din stație vizează și modernizarea instalațiilor de transpunere din stația Vicșani, care dispune deocamdată de doar 4 grupuri de instalații cu vinciuri hidraulice pentru schimbarea boghiurilor vagoanelor de la ecartament larg la cel normal (standard). A fost astfel reabilitată și calea ferată largă care vine și pleacă din sectorul de transpunere din Vicșani. În aceste zile se va face o evaluare a stării macaralelor care mută boghiurile și a grupurilor de instalații cu vinciuri de ridicare a vagoanelor, care nu au fost folosite în ultimii ani, urmând o verificare a acestora de către Inspecția de Stat pentru Controlul Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). În această perioadă transpunerea vagoanelor cu mărfuri din Ucraina se face deocamdată în stația Vadu Siret, prima gară importantă de pe teritoriul ucrainean, unde funcționează mai multe grupuri de transpunere cu vinciuri.

Aceste lucrări vor suplimenta capacitatea de transport existentă și vor duce la îmbunătățirea condițiilor de manevră și la îmbunătățirea circulației feroviare cu Ucraina. Prin punctul de trecere a frontierei Vicșani s-a făcut deja transbordarea primelor transporturi de cereale din Ucraina, operațiune efectuată de societăți comerciale din județul Suceava, care au închiriat spații ale CFR-ului în acest scop.