76 de elevi de la școli din municipiul Suceava, elevi din Adâncata, dar și din alte județe, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, au participat anul acesta în Tabăra de creație „Micii iconari” de la Adâncata, ediția a XI-a, organizată de Parohia Adâncata II.

Ca de fiecare dată, la finalul taberei desfășurate într-un cadru de excepție, completat de o atmosferă ce a împletit an de an povestea cu visul și jocul cu munca, se organizează o expoziție cu lucrările micilor iconari.

Joi, 7 iulie, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala ,,Petru Mușat“, a avut loc vernisajul expoziției Taberei de creație ,,Micii iconari”, ediția a XI-a, tabără care s-a desfășurat, în perioada 20 iunie - 2 iulie, la Parohia Adâncata II.

Activitățile desfășurate în tabără au fost cele propuse de la primele ediții (vă reamintim că tabăra a debutat în anul 2011, cu 20 de participanți, și a înregistrat an de an un număr record de elevi: unii veniți pentru prima dată, alții fiind prezenți la fiecare ediție, crescând împreună cu proiectul), în primul rând pictarea de icoane, atât pe sticlă cât și pe lemn, dar și pe pânză, la libera alegere a tematicii, confecționare de brățări cu mărgele, deprinderea de a lucra în tehnica origami, tangram, jocuri diverse, dar și momente de rugăciune, meditație și participare la Sf. Liturghie.

 

·        Al doilea vernisaj al taberei, duminică, 17 iulie, la ora 12.00, la Parohia Adâncata II

Activităţile din tabără s-au dovedit a fi o reuşită şi datorită colaborării cu o echipă de profesionişti, aceeași echipă de profesori îndrumători formată din Raluca Schipor-Baban, Iulia Buraciuc, Florentina Anastasiu, pr. Mitu Pascal.

Preot prof. Mitu Pascal, organizatorul și sufletul acestei tabere de creație, ne-a spus că a ales ca vernisajul expoziției să aibă loc și în acest an la Cetatea de Scaun, pentru al doilea an consecutiv, „fiind un moment încărcat de multă bucurie, emoție și comuniune între toți cei prezenți: copii, părinți, bunici, colegi”.

Toţi copiii au fost felicitaţi şi au primit câte o diplomă, ca să nu uite că în anul 2022 au fost participanţi la Tabăra de creaţie „Micii iconari” de la Adâncata.

Printre invitații care s-au aflat la vernisaj și care și-au exprimat aprecierile s-au numărat: prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, prof. Loredana Ceică, inspector școlar pentru arte, pr. Doru Budeanu, protopop la Protopopiatul Suceava I.

Am aflat de la pr. prof. Mitu Pascal că al doilea vernisaj al taberei va avea loc la Parohia Adâncata II, duminică, 17 iulie, la ora 12.00. Atunci elevii își vor lua acasă lucrările concepute în cadrul taberei. Pentru participanți, Tabăra de creație „Micii iconari” de la Adâncata a fost un real prilej de a-și dezvolta creativitatea, de a-și descoperi potențialul, de a învăța lecția răbdării, a lucrului în echipă și a libertății de exprimare. Ei au fost călăuziți de profesori să descopere tainele artei. Dacă adăugăm și activitățile adiacente la care au participat cei 76 de elevi în timpul taberei, putem spune că „Micii Iconari” a avut rolul de a oferi elevilor participanți o alternativă originală de a-și petrece timpul și de a dobândi îndemânare, inclusiv de a relaționa și de a se dezvolta din perspectivă emoțional-afectivă.