Zeci de crescători de animale din Bosanci au venit miercuri în ședința extraordinară de Consiliu Local pentru a le cere socoteală aleșilor locali și, în special, primarului Neculai Miron. Totul a plecat de la intenția de concesionare a unei suprafețe din imașul comunal către o firmă care vrea să ridice un parc fotovoltaic. Inițial, primarul Neculai Miron a discutat cu oamenii în fața sediului Primăriei Bosanci, iar apoi toată lumea s-a mutat în sala de ședințe.

Așezați în tabere pregătite parcă de un război în toată regula, oamenii au început să-i aducă acuzații primarului Miron. Tonul discuțiilor a fost unul la intensitate maximă și nu au lipsit și momente când o parte din crescătorii de animale s-au apropiat amenințător de masa la care se aflau primarul și o parte din consilierii locali.

”Să ne spuneți de ce dați imașul unor străini care să facă parc fotovoltaic și nu ne ajutați pe noi, oamenii din comună. Dacă se face acel parc, va fi închis și oile nu vor mai intra, deci ne furați o bună bucată de imaș”, i-au spus oamenii primarului Neculai Miron.

 

 

 

Acesta le-a răspuns că legea îi permite să concesioneze imașul în sistem dual, adică și pentru pășunat și pentru energie regenerabilă, iar proiectul propus de investitor arată că panourile vor fi la o înălțime de 1,5 metri, iar oile vor putea să pască. Argumentele primarului nu i-au convins pe oameni care l-au numit în câteva rânduri chiar și ”hoț” și i-au reproșat că tot ceea ce face în comună este doar pentru interesul său personal. O altă nemulțumire a crescătorilor de animale a fost aceea că nimeni nu i-a consultat pe această temă și că nimeni nu știe suprafața reală ce va fi concesionată investitorului privat. ”Ați discutat acest subiect ca hoții. L-ați pus la punctul <Diverse> pentru ca nimeni să nu știe nimic. Ședințele de Consiliu Local nu sunt publice și nimeni nu știe ce se votează aici. Prima dată s-a dorit concesionarea a 375 de hectare din imașul care are 560 de hectare, acum am auzit că ar fi numai 250, iar `mneata ne aburești că vor fi numai 200 de hectare. Când spui adevărul?”, i-au strigat nemulțumiții.

 

Neculai Miron le-a răspuns că totul este, deocamdată, la stadiul de intenție, iar din cele 591 de hectare de imaș vor fi concesionate doar 200, iar beneficiile vor fi uriașe pentru bugetul comunei, de milioane de euro, urmând să fie inclusiv iluminatul stradal și la instituțiile publice. ”Tot ceea ce facem aici este perfect legal. Dacă Hotărârea de Consiliu Local pe care o vom lua nu va respecta legea, Prefectura Suceava are posibilitatea să o anuleze”, a arătat primarul din Bosanci.

Oamenii au mai reclamat că se dorește distrugerea intenționată a afacerilor locale, iar fostul primar din Bosanci, Anton Curic, le-a transmis că este de fapt o conspirație mondială pentru ca animalele să dispară, iar produsele rezultate de la oi și vaci să fie înlocuite cu tot soiul de substituenți. Toate contrele între primarul Miron și crescătorii de animale au durat aproape o oră, iar la final oamenii au plecat acasă cu o singură concluzie: ”Ne-a tras pe sfoară și de această dată. Ne minte în față și tot noi vom fi cei păgubiți”.