Valul de infecții respiratorii care afectează îndeosebi copiii a dus și la creșterea numărului de pacienți care se adresează Centrului de permanență Hereditas, din Ipotești. Coordonatorul centrului, dr. Marian Melinte, a declarat că adresabilitatea a crescut concomitent cu începerea anului școlar, implicit cu intrarea copiilor în colectivitate. Medicul a spus că dacă în perioada verii la Centrul de permanență veneau 7-8 pacienți/ zi, acum sunt zilnic 10-12 cazuri, marea majoritate copii cu afecțiuni respiratorii. Pacienții sunt atât din Ipotești, cât și din localitățile din jur, inclusiv din municipiul Suceava, care preferă să se adreseze acestei unități medicale pentru a reduce la minimum timpii de așteptare pentru o consultație medicală gratuită, în cazul problemelor de sănătate care nu sunt foarte grave. Dr. Melinte a subliniat că la Hereditas funcționează un Centru de Permanență de Medicină de Familie și nu o unitate de primire urgențe, prin urmare, chiar dacă pacienții așteaptă mult mai puțin decât la UPU până când sunt consultați de un medic, paleta serviciilor medicale care pot fi acordate se încadrează în categoria de cod verde, albastru și alb. Dr. Melinte a mai spus că pacienții cu afecțiuni respiratorii sunt testați și pentru Covid-19, dar până acum nici unul nu a avut rezultat Covid pozitiv.

Centrul medical de permanență asigură asistență medicală primară gratuită cu 7 medici și 7 asistenți medicali, atât pentru pacienții asigurați medical, cât și pentru cei care nu au asigurare de sănătate, în intervalul orar 15.00-07.00 și non stop în zilele de weekend și de sărbători legale.

Serviciile care pot fi acordate pacienţilor constau în asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţe medico-chirurgicale (cod verde, albastru și alb), în limitele competenţei medicului de familie; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi pentru urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului, administrarea de tratamente injectabile, inclusiv perfuzii; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care acesta se va prezenta ulterior la medicul de familie pentru prescrierea reţetei. Printre afecțiunile medicale care pot fi rezolvate într-un astfel de centru se numără febra, arsuri minore, traumatisme consecutive unor accidente rutiere și casnice, intoxicații la copii, răni, leziuni chimice, agresiuni, cazuri de leșin, dureri, convulsii, colici, insuficiență respiratorie etc.

În cadrul centrului de permanență nu se fac analize medicale, dar se pot rezolva urgenţele minore şi tratamentele injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicilor de familie. Rezolvarea urgențelor medicale încadrate la „cod verde”, „cod albastru” și „cod alb” ar putea degreva Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava și ar reduce timpii de așteptare în UPU.

De serviciile Centrului de permanență beneficiază gratuit și refugiații din Ucraina. De asemenea, la Clinica Hereditas funcționează o farmacie cu program zilnic 8.00-21.00, astfel că dacă pacientului consultat i se prescrie o rețetă pentru medicația de urgență acesta are de unde să cumpere medicamentele.