Energia termică produsă la centrala care asigură necesarul de căldură al municipiului Suceava, în sistem centralizat, se scumpește cu aproape 25% de la finele lunii octombrie.

Anunțul a fost făcut de către primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că municipalitatea a primit deja de la Bioenergy solicitarea de majorare a prețului gigacaloriei, în baza avizelor obținute de la ANRE și ANRSC.

„Ce era de așteptat s-a întâmplat”, a spus Ion Lungu, explicând că în urma actualizării costurilor de producție, prețul gigacaloriei la gardul centralei va crește la 244,75 lei din data de 27 octombrie.

„Principalele motive sunt creșterea prețului la lemn, la biomasă de 2,5 ori și creșterea prețului la energia electrică, de peste cinci ori”, a precizat edilul Sucevei, citând documentația aferentă solicitării de majorare a prețului gigacaloriei.

Ion Lungu a spus că populația nu va avea de suferit din cauza majorării costului gigacaloriei, diferența de preț urmând a fi suportată de primărie, prin subvenția acordată pentru căldura și apa caldă consumată de cei racordați la sistemul centralizat.

Practic, creșterea de 24,86% la prețul final al gigacaloriei, care include tariful de producere la Bioenergy, dar și cel de transport și distribuție, tarifat separat, de Thermonet, rezultă din majorarea costului de producție la gardul centralei de la 142,78 lei la 244,75 lei.

Noul cost local al energiei termice furnizate populației în sezonul rece 2022-2023 va fi de 537,59 lei/gigacalorie (inclusiv TVA), din care consumatorii racordați la sistemul centralizat vor plăti tot 240 lei – prețul de furnizare stabilit prin Consiliul Local, diferența fiind subvenționată de la bugetul local.

„În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,798 de milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern. Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023”, a adăugat primarul Sucevei.

Chiar și cu această majorare de preț, energia termică produsă la Suceava rămâne cu cel mai mic preț din țară, fiind obținută din biomasă, dar și cu consum de energie electrică, fără de care nu ar putea funcționa centrala şi întregul sistem de termoficare.