Un tânăr în vârstă de 31 de ani a ajuns în arest, marți, săltat de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de ”constituire a unui grup infracțional organizat” și „instigare la contrabandă calificată în foră continuată”.

Corneliu Ghețău, zis „Brazilia”, este acuzat că era coordonatorul unei grupări care introducea cantități mari de țigări per transport, peste fășia verde, prin dreptul localității Straja. 

Procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului, pentru infracțiunile amintite mai sus, însă Tribunalul Suceava a respins propunerea, astfel că acuzatul a fost pus în libertate.

Foarte probabil, procurorii vor contesta această decizie, iar propunerea de arestare va fi reanalizată la Curtea de Apel Suceava. 

Structurile de combatere a crimei organizate au date certe despre două transporturi mari de țigări, abandonate după ce coordonatorul a dat alarma cu privire la faptul că echipajele de polițiști de frontieră erau în zonă.

Ancheta este însă una complexă și vizează mai multe transporturi și mai mulți suspecți care ar fi fost implicați în afacerea ilegală.

Conform anchetei DIICOT, Ghețău era liderul grupului infracțional și acționa în mod coordonat, atât cu complicii ucraineni, care introduceau în mod ilegal țigările în România, peste frontiera de stat, prin zona verde, adiacentă localității Straja, cât și cu localnici din Straja și Vicovu de Sus, care preluau țigările și aveau rolul de a le transporta la un depozit intermediar.

Inculpatul amintit mai sus este acuzat că era cel care coordona transporturile. El supraveghea traseele de deplasare, dădea indicații precise privind traseul de urmat și dădea alarma dacă avea impresia că interceptarea transportului de către polițiștii de frontieră era iminentă.     

În două rânduri, în lunile iunie și noiembrie anul trecut, au fost interceptate două transporturi de țigări. Alarmat de apropierea poliției, cel care conducea mașinile în care se aflau baxurile a fugit, abandonând autoturismul și evident și marfa.

Pentru a vă face o idee despre dimensiunea afacerii, lucrătorii poliției de frontieră au găsit în mașinile abandonate cantitățile de peste 7.700 pachete de țigări de proveniență extracomunitară, respectiv  9.300 de pachete de țigări.

După cum aminteam, ancheta din acest caz este în plină desfășurare, existând mai mulți presupuși membri care deocamdată au calitatea de suspecți.

Cu privire la Corneliu Ghețău, zis „Brazilia”, acesta se bucură de prezumția de nevinovăție cu privire la acuzațiile procurorilor DIICOT.