În perioada 13-17 martie 2023, la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava s-au desfășurat numeroase activități educative, variate, în cadrul programului „Săptămâna Verde”.

Scopul acestui program a fost să îi învețe pe elevi să înțeleagă schimbările climatice la nivel global, să utilizeze resursele naturale responsabil, să recicleze, să protejeze biodiversitatea, pădurile și viața terestră, apele și viața acvatică, să descopere și să iubească natura.

O componentă importantă a acestei săptămâni au constituit-o  dezbaterile, prezentările și conferințele pe teme ecologice la care au participat diverși invitați din domeniu: „Să învățăm despre pădure” - ing. Andi Butnaru, Pepiniera Silvică; Prezentare privind creșterea, protejarea și exploatarea durabilă a pădurilor în zona noastră - ing. Robciuc Bogdan, Ocolul Silvic Mălini; Program UE „Poluatorul plătește” - avocat Răzvan Viorescu, de la Baroul Suceava; „Afaceri verzi” – curs de educație antreprenorială pentru elevi, moderat de reprezentanți ai Institutului Bucovina: Cosmin Anton și Cristina Voinea - formatori pe proiecte Erasmus + ; „Pădurea în viața noastră” - prof. dr. Ciprian Palagheanu, decan și conf. dr. Liviu Nichiforel, prodecan, de la Facultatea de Silvicultură, USV;  „Valorificarea subproduselor din industria alimentară pentru o economie verde” – șef de lucrări Florina Dranca , asist. Mariana Spinei, de la Facultatea Inginerie Alimentară, USV; etc.

De asemenea, potrivit reprezentanților colegiului, în fiecare an între 15 martie – 15 aprilie, la nivel global, se serbează „Luna Pădurii”, un eveniment ce are rolul de a evidenția rolul pădurii în menținerea echilibrului în natură. 68 de elevi au participat la activitatea de plantare denumită “15 martie – 15 aprilie - Luna plantării arborilor.

Activitatea s-a desfășurat în localitatea Todirești Suceava, fiind în parteneriat cu Direcția Silvică Suceava - Ocolul Silvic Pătrăuți.

 

·                  Activități

 

„REeduc, REfolosesc, REciclez, Responsabilizez”. Sub acest slogan s-a desfăşurat în aula colegiului concursul ”Parada modei cu vestimentaţie din materiale reciclabile”, coordonată de prof. Laura Salciuc și Ramona Chitul.

Potrivit acestora, concursul a urmărit să dezvolte la elevi respectul faţă de mediu, spiritul de reciclare selectivă şi utilizarea deşeurilor în realizarea de vestimentaţie sau obiecte utile, precum şi cultivarea gustului pentru frumos.

La concurs au participat elevi din toate clasele, care au avut ţinute confecţionate din saci menajeri, hârtie creponată, ziare, pahare de unică folosinţă, saci de rafie, farfurii din porțelanuri. Pentru a încuraja un stil de viață sănătos și pentru a combate risipa alimentară, activitatea „Gustărica verde” a avut ca scop conștientizarea elevilor de gimnaziu asupra alegerilor alimentare pe care le fac.

O altă activitate a fost reprezentată de o testare a înțelegerii unui text științific la prima vedere din revista „Știință și tehnică”, ales de copii pentru a se încadra tematicii săptămânii, cu justificarea alegerii.

Elevii s-au bucurat să descopere în grupuri de câte doi, lucruri legate de noi descoperi tehnice, inginerești, medicale, științifice fundamentale.