Violența în familie este un adevărat fenomen în județul Suceava. O dovedesc cifrele prezentate de polițiștii suceveni, conform cărora în cursul anului trecut au fost sesizate 1.929 de fapte la legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Interesant este că mai mult de un sfert, mai exact 499 de victime, sunt bărbați. 777 de infracțiuni au fost sesizate la orașe, iar diferența de 1.152 în mediul rural. Cele mai multe fapte, 1369, s-au petrecut la domiciliu și 560 în spațiul public. Ca număr de victime, anul trecut au fost 2.038 de persoane care au avut nevoie de sprijinul polițiștilor, care au emis 265 de ordine provizorii de protecție.

Ultimele două cazuri de violență în familie s-au consemnat vineri. O femeie de 38 de ani, din Vicovu de Sus, a sunat la 112 și a reclamat că soțul ei, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a lovit-o. Deși femeia nu a făcut penală împotriva soțului ei pentru săvârșirea vreunei infracțiuni, polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului, iar prin prisma răspunsurilor oferite s-a ajuns la concluzia că există risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității corporale. În aceste condiții, a fost emis ordin de protecție împotriva bărbatului pentru o perioadă de 5 zile. În acest interval, soțul nu are voie să se apropie la distanță mai mică de 100 de metri față de femeie și copiii acestora. Mai mult, pentru că era agresiv, bărbatul a fost imobilizat de către polițiști și apoi tranportat la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

În seara zilei de vineri, polițiștii din Vatra Dornei au fost sesizați de o femeie de 53 de ani din Dorna Candrenilor că soțul ei, de 60 de ani, a lovit-o. Și în acest caz s-a considerat că există risc pentru integritatea femeii, motiv pentru care împotriva soțului s-a esmis ordin de protecție pentru o perioadă de 5 zile.      

Polițiștii au amintit că intervenţiile la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

”În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt. Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta”, au menționat reprezentanții IPJ Suceava.