Studenți ai Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava au fost invitați de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava să viziteze Barajul Mobil Priză Mihoveni, din vecinătatea municipiului Suceava, unde li s-a prezentat rolul și modul de funcționare al acestuia. Mai exact, Barajul Mobil Priză Mihoveni este amplasat în albia râului Suceava, la circa 10 km în amonte de municipiul Suceava. Barajul este de tip stăvilar, având 7 deschideri: 5 sunt echipate cu stavile segment pentru reglarea debitelor și 2 cu stavile plane pentru reglarea nivelului în lac, evacuarea plutitorilor și evacuarea apelor mari. Funcțiunile principale sunt pomparea de debite din râul Suceava în acumularea Dragomirna și compensarea de debite de servitute pe râul Suceava. Barajul se încadrează în clasa a III-a de importanță și are categoria de importanță C, baraj de importanță normală.

Acțiunea a fost organizată pe 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, dar a fost marcată și ziua de 23 martie, când se sărbătorește Ziua Mondială a Meteorologiei. Până să ajungă la baraj, studenții s-au întâlnit cu reprezentanții SGA Suceava la USV. Cu acest prilej, Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava, a făcut o scurtă prezentare despre originea și istoricul acestei zile, despre scopul și importanța ei, în contextul crizei apei pe care o traversăm la nivel mondial, punând accent totodată pe importanța gestionării durabile a acestei resurse.

”Se impune un proces de reeducare a omului, în sensul reluării unor procedee tradiționale de conviețuire cu apele, care conțin mecanisme de adaptare și supraviețuire, dar care implică un proces îndelungat de înțelegere, acceptare și asumare a riscurilor, fie că este vorba despre măsuri de gestionare a inundațiilor, a secetei sau a poluării apelor”, a arătat Daniel Drăgoi.

Studenților le-a vorbit și inginer-șef Daniela Stanciuc, care a prezentat activitatea desfășurată în cadrul instituției, lucrările de apărare împotriva inundațiilor aflate în administrare, dar și despre gospodărirea cantitativă și calitativă a resurselor de apă.

Reprezentanții SGA Suceava au mai transmis că Ziua Mondială a Apei nu reprezintă numai un eveniment anual, ci este un prilej de a reitera eforturile concentrate în scopul asigurării resurselor de apă pentru toate folosințele, precum şi pentru protejarea acestora.