Scriitorii Arthur Suciu, Dan Sociu și Dan Naciu și-au lansat, vineri, la Suceava, cele mai recente volume, „o nouă pantă”, respectiv „Treș”. Atât poeziile lui Arthur Suciu, cât și cele două povestiri ale lui Dan Sociu și Dan Naciu sunt mărturii ale suferinței, „am fost acolo”, în negura doliului, la pierderea mamei- Arthur Suciu și Dan Sociu, la moartea tatălui- Dan Naciu: „în vis mama/ mă privea în ochi/ i-am zis/ pot să-ți dau aceste poezii/ (erau poeziile din volumul găsit/ mereu în sertarul de la birou, am avut birou în copilărie)/ pot să-ți dau aceste poezii ca să le citești lor/ adică/ celor de dincolo/ celor care au murit/ ea a dat din cap/ mi s-a părut că a spus da/ da/ apoi am rămas singur” (Arthur Suciu, „poeme postume”, volumul „o nouă pantă”). Prin scris este externalizată durerea, astfel că ajunge să poată fi contemplată, dar fără să mai macine.

 „o nouă pantă” este dedicată de Arthur Suciu mamei sale, fiind prima carte de poezii publicată, dar autorul a mai scris versuri în adolescență, după cum a destăinuit la lansare. „A fost o perioadă de doliu dificilă și am încercat să scriu despre ea în speranța că îi va ajuta acest lucru și pe alții care trec prin perioade de acest gen”, a mărturisit scriitorul.

Prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prezent la lansare alături de mulți alți universitari suceveni, îl consideră pe Arthur Suciu „un poet veritabil”, care scrie „cu cinismul lucidității” despre „sinele pierdut”, înlocuit de „amintirile care reverberează”. „Arthur Suciu măsoară în poezia lui, mai bine decât o fac mulți alții, spiritul timpului acestei lumi difuze”, a spus prof. Diaconu.

Despre versurile de la maturitate ale lui Arthur Suciu scriitorul Vasile Ernu a scris că emană „genul de energie pe care te poți baza - bătrânul știe, a gustat, a verificat, a suferit, a trecut pe aici”. „Chiar dacă o face pe tânărul - acolo se simte deja rana. Stătută. Dar știe ce să pună pe ea. Și chiar dacă ustură, doare - știi că se va vindeca. Chiar dacă poate prea târziu. Amarul speranței”, apreciază Vasile Ernu.

A doua carte lansată vineri, „Treș”, este un volum cu două povestiri „ciudat de simetrice, fără să fi vrut să fie așa”, după cum a spus Dan Sociu. Sunt  „două texte autoreferențiale magnetice, dense emoțional, foarte bine strunite stilistic”, a scris scriitorul Dan Lungu. „Cei doi Dani din Botoșani își fac de cap literar, spre deliciul cititorilor. Dan Naciu este imploziv, timid, contorsionat, ventriloc, în timp ce Dan Sociu are o privire cu rază medie de acțiune, imprevizibilă, de o cruzime bine temperată, de o sinceritate programatică, de o luciditate fără miză declarată. Ambele personaje par analfabete empatic și cu sentimente anesteziate local, ceea ce le face să ne livreze detalii surprinzătoare, sordide sau dureroase cu multă dezinvoltură. (...) Ambele personaje principale, care poartă chiar numele autorilor, sunt mobile, se mișcă dintr-un oraș în altul, dintr-o țară în alta, dintr-o secvență a memoriei în alta, dintr-o relație sentimentală ori prietenească în alta, ceea ce imprimă un dinamism special. Totul curge, lumea e moale, memoria este lichidă. Suntem absorbiți într-un flux. Alcool, sex, etnobotanice, cinism involuntar, depresie, puseuri religioase, ong-uri, exorcizări, pisici care vomită, homoerotism și multe altele. Nicio asemănare cu realitatea nu este întîmplătoare”, este recenzia pe care o face Dan Lungu celor două povestiri.

Menționăm că Arthur Suciu, născut la Suceava, a mai publicat „Contribuții la apocalipsă”(2008); „Fericirea în vid”(2012); „Discursul autonom”(2013); „În gaură”(2016); „Drumul către viața privată”(eseuri politice, 2009, 2020); „Pierdut între medii”(2020); „Cel care așteaptă” (2021). Pentru romanul „În gaură” a obținut Premiul pentru debut în literatură acordat de revista „Convorbiri literare".

Dan Sociu s-a născut la Botoşani. A publicat volumele de poezie „borcane bine legate”, „bani pentru încă o săptămână” (2002; Premiul „Ronald Gasparic”, Premiul naţional „Mihai Eminescu“), „Fratele păduche” (2003), „cântece eXcesive” (2005; Premiul Uniunii Scriitorilor), „Pavor nocturn” (2011), „Poezii naive şi sentimentale” (2012; Premiul Radio România Cultural), „Vino cu mine ştiu exact unde mergem” (2013, Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator cultural/ Premiul „Andrei Bodiu“), romanele „Urbancolia” (2008), „Nevoi speciale” (2008), „Combinaţia” (2012), „Mouths dried with hatred” (2012) şi volumul „Uau” (2019).

Pentru Dan Naciu, născut tot la Botoșani, „Treș” este volumul de debut, cu povestirea „la care a început să scrie acum 10 ani”, după cum a spus prietenul său Dan Sociu.