La finele săptămânii trecute, Școala Gimnazială Bogdănești, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, a organizat a XVI-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică ”Acolada”, adresat elevilor din mediul rural din clasele IV-VIII.

Au participat peste 130 de elevi din județele Suceava, Bacău, Botoșani și Iaşi.

Ca buni cunoscători în domeniu, profesorii organizatori și evaluatori au apreciat profesionalismul organizării concursului, dificultatea echilibrată a subiectelor, corectitudinea evaluării lucrărilor. De o apreciere deosebită s-a bucurat pregătirea elevilor participanți, unii dintre ei ajungând aproape de punctajul maxim de 40 de puncte.

Eleva Beclea Lavinia-Elena, din clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială  „Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, îndrumată de profesoara Beclea Diana Alexandra, cu 39 de puncte, a primit marele premiu al concursului.

Aceeași elevă a mai primit și un premiu special din partea Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, pentru cea mai bună clasare la clasa a VIII-a, oferit de Dan Popescu, directorul colegiului. Toți elevii participanți au fost recompensați, pentru munca lor, cu diplome și cărți. Cei mai buni 65 de concurenți, din mediul rural, au mai primit diplome, bani și medalii, oferite de Societatea de Științe Matematice din România și înmânate de profesorul Radu Gologan, președintele acesteia.

Elevii din județul Suceava au obținut: 5 premii I, 5 premii II, 7 premii III și 45 de mențiuni. Câștigătorii premiilor I, II și III de la fiecare clasă:

Premianții clasei a IV-a au fost:

·        Premiul I: Costân Victor, de la Școala Gimnazială Râșca, județul Suceava;

·        Premiul II: Ștefănoaia Constantin Cosmin de la Școala Gimnazială ”Nicolae Labiș” Mălini, județul Suceava;

·        Premiul III: Acatrinei Cezar, de la Școala Gimnazială Râșca, județul Suceava

·        Premiul III: Timofciuc Ștefan, de la Școala Gimnazială ”Maria Cantacuzino” Horodniceni, județul Suceava;

Toți premianții clasei a IV-a au primit medalii SSMR de aur.

Premianții clasei a V-a au fost:

·        Premiul I: Hreceniuc Lucas Matei, de la Școala Gimnazială Ipotești, județul Suceava;

·        Premiul II: Bălăceanu Marta, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Labiș” Mălini, județul Suceava; 

·        Premiul III: Bătrânu Amelia, de la Școala Gimnazială „Luca Arbure” Arbore, județul Suceava;

Toți premianții clasei a V-a au primit medalii SSMR de aur.

Premianții clasei a VI-a au fost:

·        Premiul I: Premiul I: Budianu Alexandra, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Labiș” Mălini, județul Suceava;  

·        Premiul II: Ichim Lavinia, de la Școala Gimnazială ”Ioan Băncescu” Adâncata, județul Suceava;  

·        Premiul III: Flutur Robu Denis, de la Școala Gimnazială Botoșana, județul Suceava;

·        Premiul III: Iacob Ioana Maria de la Școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei, județul Suceava.

Primii doi premiați de clasa a VI-a au primit medalii SSMR de aur, iar următorii doi medalii de argint. 

Premianții clasei a VII-a au fost:

·        Premiul I: Lupăștean Bârfă Filip, de la Școala Gimnazială Milișăuți, județul Suceava;

·        Premiul II: Vântu Irina de la Școala Gimnazială „Luca Arbure” Arbore, județul Suceava;

·        Premiul III: Dicher Thomas Lucian, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Vadu Moldovei, județul Suceava

Toți premianții clasei a VII-a au primit medalii de aur.

Premianții clasei a VIII-a au fost:

·        Premiul I: Beclea Lavinia Elena, de la Școala Gimnazială „Hatmanul Șendrea” Dolheștii Mari, județul Suceava;  

·        Premiul II: Ursu Ciprian, de la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, județul Suceava

·        Premiul III: Băieș Iulia Florentina, de la Școala Gimnazială  Botoșana, județul Suceava

S-a mai acordat un premiu special elevului de clasa a V-a Andrei Aramă, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași.

 

·        Președinte concursului a fost Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România

Toți profesorii de matematică implicați în concurs, din comisii și invitați, sunt iubitori ai matematicii, unii dintre ei membri marcanți ai Societății de Științe Matematice din România și cu rezultate deosebite în ceea ce privește matematica: conducători de edituri, autori de culegeri și de manuale școlare, organizatori de concursuri de matematică, autori de probleme date la concursurile și la olimpiadele de matematică, îndrumători de elevi câștigători de numeroase premii și medalii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale, membri ai comisiilor naționale și internaționale de organizare a olimpiadei de matematică. Președinte al concursului, pentru a doua oară consecutiv, a fost profesor universitar doctor Radu Gologan, de la Universitatea „Politehnica” București, președintele Societății de Științe Matematice din România (SSMR). Comisia de evaluare a subiectelor a fost formată din 10 profesori de la școli gimnaziale și din colegii naționale din județele Suceava, Iași și Botoșani, din localitățile Suceava, Fălticeni, Iași, Pașcani și Brehuiești, profesori fără elevi în concurs și cu o bogată experiență în domeniu. Din partea IȘJ Suceava a participat profesor Angelo Cătălin Bărbuță, inspector de specialitate.

Un grup de 9 elevi, unii dintre ei multipli câștigători la acest concurs, în ţinuta reprezentativă a colegiului, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, au sprijinit voluntar comisia pentru desfăşurarea optimă a probei de concurs. Aceștia sunt: Airinei Gabriel Vlad, Pîslaru Mario Cătălin, Cărjă Anamaria Ionela, Stănuț Aida Georgiana, Dascălu Elena Delia, Duciuc Cosmin, Pușcașu Maria Francesca, Fandache Alexia și Ibănescu Cristiana Amanda.

 

·        Dedeman a sponsorizat concursul

Ca și la celelalte 15 ediții, sponsorul principal al concursului a fost Societatea DEDEMAN, care a oferit suma de bani necesară pentru premierea concurenților și pentru masa concurenților, însoțitorilor, membrilor comisiei și invitaților, în jur de 200 de persoane. Alți sponsori ai concursului au fost: Primăria Bogdănești, primarul comunei Bogdănești, Cristian Sopon, Daniel Tomegea, Editura ”Taida” din Iași, SSMR din România, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

„Organizatorul și inițiatorul concursului, profesorul Vasile Solcanu, împreună cu neobositul lui coleg de armată, facultate, și de cele 16 ediții ale concursului, profesorul Dan Popescu, partener și prieten, le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în reușita acestei ediții a Concursului Acolada: elevi, profesori îndrumători, părinți, membri ai comisiilor, invitați de onoare și sponsori, și îi așteaptă și la ediția viitoare din anul 2024”, au transmis organizatorii.