Rădăuțeanul care ar fi fost implicat în ceea ce pare jaful secolului în județul Suceava, cu un prejudiciu de circa 1,2 milioane de euro, a fost arestat preventiv. Inițial, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Aceștia au contestat însă soluția, iar magistrații de la Curtea de Apel Suceava au admis soluția în ceea ce-l privește pe Valentin Juravle. Mandatul de arestare este pentru o perioadă de 30 de zile și nu mai poate fi contestat la o altă instanță. Valentin Juravle este acuzat de comiterea infracțiunilor de ”tâlhărie calificată cu consecințe deosebit de grave”, „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, „instigare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, respectiv „instigare la uz de armă fără drept”. Celălalt personaj implicat în acest dosar, Iordache-Mihuț Magdici, tot din Rădăuți, este acuzat de ”contrabandă” și ”favorizarea infractorului”. Acesta va fi cercetat sub control judiciar.

 

·        Cinci dintre posibilii tâlhari sunt încă neidentificați

Potrivit anchetatorilor, în luna noiembrie a anului 2022, Valentin Juravle, împreună cu alte cinci persoane neidentificate încă, a decis să-i jefuiască pe un bărbat din Rădăuți și pe tatăl acestuia care se ocupau cu transportul de bunuri electronice, gen telefoane sau tablete, pe ruta Ungaria-Ucraina via Vama Siret - România. Pentru a putea să-și ducă planul la bun sfârșit, Valentin Juravle ar fi montat sub autoutilitara marca Mercedes-Benz Sprinter, cu care se efectuau transporturile respective, un sistem de localizare GPS. Cu ajutorul unei cartele SIM și a unei aplicații aferente, microbuzul a putut fi urmărit metru cu metru. Pentru a fi eficienți, tâlharii ar fi folosit două autovehicule, cu care s-au deplasat la Pojorâta, acolo unde urmau să intercepteze microbuzul cu electronice.

 

·        Filmul unui jaf ca în filme

Valentin Juravle s-ar fi îmbrăcat în haine închise la culoare, a luat o armă artizanală letală, de foc, cu țeavă de calibru 6,3 mm, pentru care nu avea nicio formă de autorizare, și a cumpărat o canistră cu benzină pentru a incendia toate obiectele care i-ar fi putut incrimina pe el și amicii săi. Agresorii ar mai fi avut cu ei obiecte care semănau cu pistoale, dar și un pistol cu aer comprimat, de tir, armă neletală, calibru 4,5 mm, pentru care nu aveau niciun fel de autorizație.

În așteptarea mașinii pe care o urmăreau prin GPS, au patrulat pe drumul Pojorâta – Vatra Moldoviței. Când mașina s-a apropiat, în noaptea dintre 14 și 15 noiembrie, în zona Paltinu, într-o zonă izolată, ar fi instalat pe șosea un dispozitiv metalic perforant. În același timp, spre mașină, Valentin Juravle ar fi tras un foc cu arma pe care o avea și a perforat un pneu, care cel mai probabil a fost perforat și de dispozitivul amplasat pe șosea. Pe drum a fost postat și un autovehicul cu farurile aprinse, ceea ce l-ar fi determinat pe șoferul autoutilitarei să încetinească viteza de deplasare. După ce mașina cu electronice a oprit, atacatorii, care aveau fețele acoperite cu cagule sau fulare, au ajuns imediat în fața autoutilitarei și au strigat: „Poliția! Control!”. Bărbatul care se ocupa cu înlocuirea jantei a cărei anvelopă fusese distrusă a fost forțat să se culce la pământ, acolo unde i s-ar fi pulverizat în față și spray lacrimogen. Celălalt pasager al autoutilitarei a fost dat jos, culcat la pământ și i s-ar fi dat și acestui cu spray în față. Totul sub amenințarea armelor reale sau de jucărie, cu care cei doi bărbați care transportau obiecte electronice au fost amenințați că vor fi omorâți dacă fac vreo mișcare. Au fost urcați în mașină și sub amenințarea armelor li s-a cerut să stea liniștiți.

 

·        Marfa aparținea unei firme din Ungaria

Valentin Juravle ar fi urcat la volan și mașina s-a deplasat din direcția în care venise, iar amicii săi l-ar fi urmat cu cele două mașini cu care s-a executat acțiunea de urmărire. O parte din marfa din mașină, constând în 454 telefoane mobile iPhone ProMax 14, 6 telefoane mobile iPhone 13, 245 Apple watch Ultra, 110 iPad 10, 400 căști audio Apple Airpods Pro2, toate noi, sigilate și ambalate în colete și paleți, au fost transferate în cele două mașini. Marfa care aparține unei firme din Ungaria era în valoare de peste 5,5 milioane de lei, respectiv 1,198 milioane de euro. Presupușii tâlhari au luat GPS-ul, au abandonat autoutilitara și pe cei doi bărbați, iar telefoanele acestora au fost aruncate lângă albia râului Moldovița. După ce au sesizat plecarea atacatorilor, victimele au alertat poliția, dar deja trecuse mai bine de o oră. Marfa furată ar fi fost depozitată în curtea locuinței lui Valentin Juravle, iar ulterior a fost vândută fără a se ști cui și când.