Actorul Vlad Rădescu și strănepoata lui Ciprian Porumbescu, Stanca Scholz-Cionca, s-au numărat printre personalitățile care au primit Ordinul „Crucea Bucovinei” la comemorarea a 140 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor. Comuna Ciprian Porumbescu a găzduit, luni, mai multe manifestări de amploare organizate în cadrul Anului Ciprian Porumbescu, acestea debutând cu Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire a compozitorului, oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La evenimentele de la Ciprian Porumbescu, fosta localitate Stupca, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, fostul ministru al Culturii, deputatul Bogdan Gheorghiu și alte personalități și oficialități din județ. După slujbă, PS Damaschin Dorneanul a înmânat cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților preotului paroh din Ciprian Porumbescu, Leonte Galeș, precum și consulului României la Cernăuți, Loredana Stănculescu, strănepoatei compozitorului Ciprian Porumbescu, prof.univ.dr. Stanca Scholz-Cionca, actorului Vlad Rădescu și fostului director al Ansamblului Ciprian Porumbescu, Emil Havriliuc.

Vizibil emoționată, Stanca Scholz-Cionca și-a amintit de anii în care venea la Stupca împreună cu mama sa, Nina Cionca. „Sunt emoționată și pentru că această comunitate stupcană își aduce aminte la fel de duios de fostul fiu al parohiei, Ciprian, și de tatăl lui, Iraclie, care a păstorit aici decenii întregi și era aproape de toți enoriașii lui. Sper să continuăm această tradiție mulți ani înainte și după ce nu voi mai fi eu și am să dau ștafeta mai departe copiilor și nepoților mei”, a spus strănepoata compozitorului.

La rândul său, actorul Vlad Rădescu, cel care în urmă cu 50 de ani l-a interpretat pe Ciprian Porumbescu, a spus că pe de o parte este încântat de primirea acestei distincții, iar pe de altă parte este uimit că după atâția ani, viața, opera lui Ciprian nu sunt date uitări. „Acest geniu al României nu are cum să piară, nu are cum să cadă în uitare dacă noi vom continua așa cum dumneavoastră ați făcut astăzi. Vă mulțumesc și să nu-l uităm și să-l cinstim cum se cuvine. A fost un mare patriot, o mare personalitate culturală, un mare om”, a precizat Vlad Rădescu.

Invitat de PS Damaschin Dorneanul să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că toate evenimentele de la Stupca sunt încărcate de emoție, al adăugând că „aceasta este Bucovina noastră dragă și frumoasă”. „Aici în Bucovina numai împreună am putut să fim mai puternici și de aceea eu vreau să vă mulțumesc tuturor, sătenilor în primul rând, bucovinenilor și musafirilor noștri, prea cucernicilor părinți pentru că ne-am făcut timp să punem o floare la mormântul marelui Porumbescu, fie iertat”, a declarat Gheorghe Flutur.

După slujbă, oficialitățile au depus coroane și jerbe de flori la mormântul compozitorului, iar 140 de tineri îmbrăcați în costume populare au cântat la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu.