Monitorul de Suceava și mai toată media locală a relatat, la începutul lunii aprilie, despre cazul unui bărbat din Rădăuți oprit de un echipaj rutier, în cadrul unei acțiuni de control în trafic și care a fost de acord să fie testat cu aparatul DrogTest public, de față cu reprezentanții mass-media.
Acțiunea de atunci a fost una mai specială, în sensul că a marcat și prezentarea celor două BMW-uri de ultimă generație intrate în dotarea Serviciului Rutier Suceava, astfel că la o parte din acțiune a fost invitată și presa.
Respectivul șofer a făcut testul de față cu reporterii și a fost foarte cooperant, în sensul că a acceptat inclusiv să dea un scurt interviu, în care a vorbit despre cât de acord este el cu aceste teste și cât de importante sunt pentru a fi depistați cei care consumă substanțe interzise și apoi se urcă la volan și pun în pericol traficul rutier.
Spre marea surpriză a tuturor, inclusiv a celui testat, bărbatul a ieșit pozitiv la benzodiazepine (BZD).
Cristian Rusu, care deține o afacere în Rădăuți, s-a jurat că nu a consumat vreun drog însă asta evident că nu l-a scăpat de aplicarea procedurii standard.
Omul s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altei substanțe iar din acel moment nu a mai avut dreptul de a conduce. Mașina a rămas indisponibilizată la fața locului iar el a fost escortat de polițiști la Spitalul Județean, pentru recoltarea de probe biologice.
Știind că nu poate avea în organism urmele vreunui drog, Rusu a făcut imediat demersuri pentru a urgenta obținerea rezultatelor de urină și sânge care i-au fost recoltate și trimise la Institutul de Medicină Legală Iași. Aflând că rezultatele pot veni și după 4-6 luni, timp în care rămânea cu dosarul penal și fără drept de a conduce, Rusu a plătit din propriul buzunar buletinele de analize și a obținut confirmarea că este negativ la toate substanțele interzise.
Conform legii, acesta și-a putut recăpăta permisul de conducere abia când procurorul i-a clasat dosarul. Iar asta a însemnat cu totul în jur de două luni de zile.
La începutul lunii iunie, dosarul a fost clasat iar bărbatul și-a recăpătat permisul de conducere.
Acest caz aruncă evidente semne de întrebare asupra acurateței acestor noi aparate DrugTest intrate în dotarea polițiștilor rutieri suceveni de la finele anului trecut.
În manual, aceste aparate apar cu un grad de confirmare spre 100%. Se pare însă că nu este chiar așa, cel puțin în cazul unor substanțe din sfera benzodiazepine.
O altă mare problemă este că probele biologice ale celor care ies pozitiv la drogtest sunt trimise la IML Iași, pentru că la Suceava nu există laborator autorizat, iar rezultatele vin foarte greu, după luni de zile.
Comentarii