Expoziția „Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător” a fost vernisată duminică, 2 iulie 2023, la Muzeul Național al Bucovinei, în prezența unui public numeros. După 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu (1838-1907) organizată la Suceava, a sosit momentul, după mult efort și determinare, ca 77 de lucrări semnate de părintele picturii moderne românești, tezaurizate în 7 muzee diferite din Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova, să fie expuse la Muzeul Național al Bucovinei (Muzeul de Istorie).
Sunt 77 de povești formidabile, adevărate „oaze de frumos” din natură, sunt povești pline de miez, învăluite în lirism, sunt fragmente din ethosul românesc imortalizat pe pânză de Nicolae Grigorescu. Fiecare pânză sau schiță este de fapt o „destăinuire”... a frumuseții acestui popor (portul tradițional, portrete de țărănci, muncile câmpului, natura - peisaje cu specific românesc etc.), pe care Nicolae Grigorescu o face cunoscută lumii. S-a inspirat din nesecatul izvor al naturii și a creat capodopere. Valoarea artistică a operelor sale este cunoscută, dar doar cine pătrunde în universul fabulos al unei expoziții cu lucrări semnate de Nicolae Grigorescu poate simți fiorul ce vine dinspre pânză, dinspre artist, spre privitor. Este emoție, este bucurie, este trăire intensă, este armonie.
· „Păstorița” a devenit celebră
Lucrările sunt expuse în sălile Galeria cu Bolți de la parter și Multimedia de la etajul I și vor putea fi admirate până pe 3 septembrie 2023. Gazda evenimentului, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, a spus că expoziția Nicolae Grigorescu este cel mai important eveniment expozițional pe care Suceava îl găzduiește în acest an. „O expoziție Nicolae Grigorescu nu vine toată ziua în oraș, mai ales că, în cazul nostru, expoziția reprezintă efortul a 7 muzee din țară. Numărul de lucrări este foarte important: 77 de lucrări, pictură în ulei, grafică și o icoană”, a spus Emil Ursu.
De fapt, a mai precizat directorul Muzeului Național al Bucovinei, expoziția are ca scop principal promovarea unei piese care aparține Muzeului Național al Bucovinei. La Suceava există o lucrare foarte importantă semnată de Nicolae Grigorescu. Este vorba de lucrarea ”Păstorița” care a fost făcută de Nicolae Grigorescu pentru amicul său Alexandru Vlahuță (cu textul „Amicului meu A. Vlahuță/ Grigorescu”), Vlahuță fiind un important colecționar de lucrări semnate de Grigorescu. După moartea artistului, în 1907, Vlahuță a donat lucrarea, la rândul său, românilor din Bucovina, respectiv Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina. Ulterior piesa a ajuns în România. Profesorul universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării „Păstorița” în patrimoniul public prin donația pe care soția sa, Octavia Lupu Morariu, a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava. La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, „Păstorița” a ieșit din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă „de tip Grigorescu”, finanțată de Fundația Umanitară „Assist”, a devenit celebră. Sucevenii și nu numai sunt așteptați în număr cât mai mare, pe tot parcursul verii, timp în care lucrările vor rămâne pe simeze, la Muzeul de Istorie, pentru a se bucura de „arta Nicolae Grigorescu”.
· Ideea expoziției
Dr. Emil Ursu ne-a spus, pe scurt, cum s-a născut expoziția Nicolae Grigorescu la Suceava: „Povestea acestei expoziții a plecat de la redescoperirea acestui tablou - Păstorița - și mai exact descoperirea importanței acestei piese, în februarie anul trecut, de către preotul dr. Gabriel Herea, pe vremea aceea șeful Biroului de Artă din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, care la o discuție a spus: <avem o astfel de piesă, hai să o facem celebră, hai să facem o expoziție Nicolae Grigorescu>. Și am reușit!”, a completat Emil Ursu, care i-a mulțumit public pr. Herea pentru tot ce a făcut pentru muzeu și pentru concretizarea acestei expoziții organizate cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.
La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, care a spus că este extrem de bucuros că acest proiect s-a finalizat și „avem lucrările lui Grigorescu la Suceava, fapt pentru care îi felicit pe directorul Ursu, pe părintele Herea și întreaga echipă de la muzeu”.
Preotul dr. Gabriel Herea a amintit că „Păstorița este vârful unei colecții care vorbește despre acea Bucovină pe care din punct de vedere cultural nu o găsim, din păcate, nici la Cernăuți, nici la Suceava, pentru că istoria a fost dureroasă cu Bucovina”. „Lucrarea <Păstorița> merita redescoperită. Cercetarea întreprinsă imediat ce am descoperit lucrarea mi-a revelat faptul că tabloul a fost martor al unor evenimente și realități alerte, ajungând până la noi după ce a trecut prin glorie, pericol, tăinuire și uitare”, spune preotul dr. Gabriel Herea, care, după cum au apreciat reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei, „vremelnic a trudit zi de zi lângă noi, la Muzeul Național al Bucovinei, a oferit cu bunătate tot ajutorul de care am avut nevoie într-ale artei și nu numai, fiind cel care a contribuit la temeluirea acestei minuni de expoziție”.
· Au fost lansate două albume
Lucrările din expoziție provin de la Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.
La vernisaj au fost prezenți și o parte dintre directorii muzeelor de unde au fost aduse lucrările semnate de Nicolae Grigorescu. Sunt lucrări pictate începând cu anul 1856 și surprinzând toate etapele de creație ale marelui Nicolae Grigorescu. Organizatorii expoziției consideră că este cea mai fericită ocazie ca „Păstorița”, lucrare cu o importanță istorică aparte, să fie prezentată publicului, după 83 de ani de discreție.
În cadrul vernisajului a fost lansat și catalogul expoziției, „Grigorescu - mereu surprinzător”, editat și tipărit sub egida Muzeului Național al Bucovinei, la editura acestuia – „Karl A. Romstorfer”, volum de excepție, apărut în condiții grafice formidabile, precum și catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”, semnat de Ioana Filipescu, publicații care aduc în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu. Catalogul „Grigorescu - mereu surprinzător” poate fi achiziționat de la magazinul de prezentare al Muzeului de Istorie, la prețul de 60 de lei, dar și din shopul online: https://muzeulbucovinei.ro/magazin/
· Organizatori. Parteneri
Proiectul „Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător” a fost aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava, prin Muzeul Național al Bucovinei. Mulțumiri sunt transmise partenerilor fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: muzeele de unde provin lucrările. Mulțumiri ajung și la sponsorii care au susținut evenimentul: Fundația Umanitară ASSIST, cu ajutorul căreia lucrarea „Păstorița” a fost înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu, și THOTH design pentru sprijinul acordat. Prețul biletelor pentru vizitarea expoziției „Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător” este de 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru pensionari și 2 lei studenți/elevi.
Comentarii