Trei zile de distracție, voie bună și multe bucate gustoase, în special plăcinte de tot felul - asta ni se „coace” pentru finele săptămânii, când pe platoul Cetății de Scaun Suceava se va desfășura cea de-a II-a ediție a Festivalului Plăcintelor.

Organizat mai devreme ca anul trecut, evenimentul începe de vineri, 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, adică Nașterea Maicii Domnului, și va dura până duminică, 10 septembrie, inclusiv, între orele 14.00 – 20.00.

Festivalul promovează celebrele plăcinte tradiționale poale-n brâu, dar și cele cu brânză, gem, urdă, carne, dovleac, ciuperci etc., precum și muzica și dansurile tradiționale, care nu vor lipsi în nici una dintre zile, fiind programate frumoase surprize în cadrul spectacolului folcloric „La plăcinte înainte”.

Concursul “Plăcinta ca-n Bucovina”

 

O componentă importantă a festivalului o reprezintă Concursul “Plăcinta ca-n Bucovina”, care le dă posibilitatea producătorilor locali, dar și gospodinelor sau gospodarilor să își demonstreze măiestria în realizarea de plăcinte.

Concurenții se pot înscrie la numărul de telefon 0749311432 până joi, 7 septembrie inclusiv, și se vor prezenta la concurs cu plăcinte gătite de acasă în fiecare zi din 8, 9 și 10 septembrie.

În data de 10 septembrie 2023 se vor juriza și desemna câștigătorii competiției, care vor fi recompensați cu premii, de organizatori.

Gospodarii și producătorii pot oferi turiștilor plăcinte tradiționale pentru degustare și vânzare în spațiile special amenajate în parcarea platoului Cetății, în cadrul festivalului, în perioada 8 - 10 septembrie.

Cei care nu au posibilitatea de a veni de acasă cu plăcintele gata făcute le pot prepara pe loc, la cuptorul cu lemne pus la dispoziție de către Restaurantul „Ceaunul Răzeșului”.

Invitați la eveniment sunt și meșteri plăcintari din Bucovina mare, în special din orașele „înfrățite” - Chișinău, Cernăuți și Soroca.

 

Degustări din plăcinta "vedeta zilei" și din vinuri alese

 

În fiecare zi din cadrul festivalului vor avea loc degustări din plăcinta "vedeta zilei", dar și de vinuri alese din podgoria Cotnari.

Vineri, vedetele zilei vor fi plăcintele cu mere, varză, cartofi, dovleac și nucă, însoțite de Frâncușa de Cotnari.

Sâmbătă, vedetele zilei vor fi plăcintele poale-n brâu și plăcintele cu brânză de oi, însoțite de o Tămâioasă de Cotnari.

Duminică, vedetele zilei vor fi plăcintele cu carne, ciuperci, trufe, afine, însoțite de Feteasca Neagră de Cotnari și shot-uri de coniac Bardar.

 

Spectacole de muzică folclorică, muzică ușoară și dansuri populare

 

Pe tot parcursul evenimentului se va desfășura și un spectacol de muzică populară, intercalat cu recitaluri de muzică ușoară, dar și dansuri tradiționale.

Invitații evenimentului sunt Alexandru Recolciuc, Nicoleta Cojocaru, Alexandru Brădățan, Formația Univers, Grupul „Tineri bucovineni”, Grigore Gherman, Elisa Heclelciuc, Trupa „Ovidiu Șvarț”, Doina și Ciprian Petroaie, dar și o serie de tineri talentați, care vor fi promovați.

Așa că nu vă faceți alte planuri de weekend, pentru că la Festivalul Plăcintelor găsiți nu doar bucate care-ți „lasă gura apă”, ci și muzică, dans și voie bună!

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Glas Bucovinean” în asociere cu Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava, în colaborare cu Asociația „Produs în Bucovina”, Restaurant „Ceaunul Răzeșului” Suceava, parteneri fiind firmele Cotnari, Bermas și Pepsi – Cola.