Plăcinte mici, mari, sărate, dulci, picante, mai pufoase, mai puțin pufoase, dar toate cu arome îmbietoare, cu fructe din livezile Bucovinei sau cu brânză ori urdă de pe pajiștile montane, ori creme interesante, preparate de o mulțime de gospodine din județul Suceava, dar și din Ucraina, se găsesc la finele acestei săptămâni pe platoul Cetății de Scaun Suceava, acolo unde în zi de mare sărbătoare a fost deschisă a doua ediție a Festivalului Plăcintelor.
Pe lângă zecile de standuri cu produse de patiserie, dar și alte delicatese culinare, producători din județ sunt prezenți și cu alte produse interesante, de la miere de albine și o mulțime de produse apicole, la vinuri nobile și alte băuturi, cu ceva mai multe grade, potrivite pentru degustări de toamnă și iarnă. Nu lipsesc nici fructe din livezile Sucevei, preparate de toamnă, la borcan, ori preparate delicioase, la ceaun, cu fasole – de post, cu fasole și cârnați, ori balmoș cu trufe, pregătit la “Ceaunul Răzeșului”.
Prezent la deschiderea evenimentului, primarul Sucevei, Ion Lungu, a mărturisit că i-a rămas gândul la plăcintele câștigătoarei de anul trecut a concursului “Plăcinta ca-n Bucovina”, Ana Roșu, pentru că au fost atât de bune încât s-au dat imediat și nu a putut să ia nici una acasă.
“Avem bucuria de a deschide a doua ediție a Festivalului Plăcintelor,
Mi-aș dori ca acest festival să devină o tradiție, aici, la Cetate. Sucevencele sunt gospodine, fac plăcinte foarte bune, dar aducem și invitați din țară și de peste hotare. Vremea este frumoasă și sunt convins că va veni multă lume în weekend”, a spus Ion Lungu, care a precizat că organizarea de evenimente face parte din strategia de turism a municipiului și vrea ca și acest festival să facă parte din agenda celor care vizitează Bucovina.
“La plăcinte înainte!”, a fost urarea de final a edilului Sucevei, care a avut parte de o surpriză din partea câștigătoarei ediției de anul trecut – un coș cu plăcinte, pentru care Ion Lungu i-a mulțumit, urându-i să aibă succes și la această ediție.
Asta deoarece o componentă importantă a festivalului o reprezintă Concursul “Plăcinta ca-n Bucovina”, care le dă posibilitatea producătorilor locali, dar și gospodinelor sau gospodarilor să își demonstreze măiestria în realizarea de plăcinte, iar anul acesta sunt înscriși 12 competitori.
Degustări din plăcinta "vedeta zilei" și din vinuri alese
În fiecare zi din cadrul festivalului au loc degustări din plăcinta "vedeta zilei", dar și de vinuri alese din podgoria Cotnari.
Vineri, vedetele zilei au fost plăcintele cu mere, varză, cartofi, dovleac și nucă, însoțite de Frâncușa de Cotnari.
Sâmbătă, vedetele zilei vor fi plăcintele poale-n brâu și plăcintele cu brânză de oi, însoțite de o Tămâioasă de Cotnari.
Duminică, vedetele zilei vor fi plăcintele cu carne, ciuperci, trufe, afine, însoțite de Feteasca Neagră de Cotnari și shot-uri de coniac Bardar.
Spectacole de muzică folclorică, muzică ușoară și dansuri populare
Pe tot parcursul evenimentului se desfășoară și un spectacol de muzică populară, intercalat cu recitaluri de muzică ușoară, dar și dansuri tradiționale.
Invitații evenimentului sunt Alexandru Recolciuc, Nicoleta Cojocaru, Alexandru Brădățan, Formația Univers, Grupul „Tineri bucovineni”, Grigore Gherman, Elisa Heclelciuc, Trupa „Ovidiu Șvarț”, Doina și Ciprian Petroaie, dar și o serie de tinere talente.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Glas Bucovinean” în asociere cu Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava, în colaborare cu Asociația „Produs în Bucovina”, Restaurant „Ceaunul Răzeșului” Suceava. Ediția din acest an este organizată și cu sprijinul firmelor Cotnari, Bermas, Pepsi – Cola, Vinăria Bardar, General Construct, Patiseria Scala dar și al Muzeului Bucovinei.
Comentarii