Procurorii au prelungit, vineri, măsura preventivă a controlului judiciar, cu menținerea interdicțiilor și obligațiilor dispuse anterior, față de fostul medic-șef al secției Oncologie din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Anca Dumitrovici Ababneh, cercetată pentru luare de mită de la bolnavii de cancer, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Maria-Cristina Ciornei. Dr. Dumitrovici Ababneh va fi sub control judiciar încă 60 de zile.

Doctorița este inculpată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, reținându-se în sarcina ei, până la acest moment, 275 de acte materiale, adică 275 de acțiuni de primire de bunuri sau bani de la pacienți, potrivit prim-procurorului Maria Cristina Ciornei. Cercetarea însă nu s-a încheiat, mai sunt martori de audiat și de administrat probe.

Dr. Ababneh are în continuare interdicție de exercitare a profesiei de medic, de a părăsi România și de a se întâlni cu martorii, pacienții și aparținătorii acestora. De asemenea, are obligația să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, respectiv să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura.

Dr. Anca Dumitrovici Ababneh a fost reținută și apoi arestată preventiv în ziua de 19 ianuarie a.c., când procurorii au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită, acțiune care a completat ancheta începută anul trecut. Din 26 ianuarie a.c. a fost plasată în arest la domiciliu, iar din 14 martie măsura a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.

Investigațiile ofițerilor de la Serviciul Județean Anticorupție au pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani.

Supravegherea audio-video a activităților desfășurate, a convorbirilor din mediul ambiental din zona ambulatoriului de Oncologie și a telefonului doctoriței a început în data de 7 noiembrie 2022, iar cercetările desfășurate până acum au arătat, potrivit anchetatorilor, că aceasta în mod repetat a acceptat, a pretins și a primit diferite sume de bani sau alte bunuri de la pacienți sau de la aparținătorii acestora pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer, care trebuiau realizate gratuit. Monitorizarea audio-video în cabinetul doctoriței Ababneh le-a permis polițiștilor de la Anticorupție să strângă probe că tânăra doctoriță, care câștiga lunar legal circa 5.000 de euro, primea bani și alte bunuri de la pacienții cu cancer pe care îi avea în tratament și/sau de la membri de familie ai acestora.

Dosarul este instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.