Un echipaj al Colegiului de Artă ,,Ciprian Porumbescu” Suceava, format din elevii Valentina Bazga, Sofia Chilariu, Andrei Pazari și Ștefan Muraru, a obținut o mențiune binemeritată la un concurs naţional antidrog. Sucevenii s-au clasat pe locul IV din 26 de echipe participante, din tot atâtea județe. Am aflat de la prof. coordonator Gabriela Hisem că proiectul educațional „Replică la droguri” și-a propus dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă, cu scopul de a promova modalităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri, în rândul elevilor din învăţământul liceal, în anul şcolar 2022-2023.

Scopul proiectului a constat în prevenirea consumului de substanțe psihoactive printre elevii de liceu prin activități outdoor care promovează educația pentru sănătate, starea de bine, voluntariatul, comunicarea, precum și importanța luării unor decizii sănătoase și corecte de petrecere a timpului liber. Proiectul a fost împărțit în trei domenii: informare și conștientizare, stil de viață sănătos și alternative pentru timpul liber - activități outdoor și s-a adresat elevilor claselor a IX-a, a X-a și membrilor Consiliului Școlar al Elevilor.

„Am implicat elevii în diverse activități ca alternative la consumul de droguri, după cum urmează: concursuri școlare și extrașcolare, bal caritabil, cursul Media cuROST, Arta spectacolului, Concurs Mesajul meu Antidrog, Marș Antidrog, Antitutun și Antiviolență, Concurs de benzi desenate, iar sfârșitul de an a culminat cu participarea la Concursul Antidrog <Împreună>”, a completat prof. Gabriela Hisem.

Pentru că echipajul Colegiului de Artă ,,Ciprian Porumbescu” Suceava a obținut Premiul I la etapa județeană, s-a calificat la etapa națională a Concursului Antidrog, desfășurat la Centrul de Agrement ,,Luminița” din Eforie Nord.

„În momentul cazării, am fost instruiți cu privire la toate probele de concurs și despre faptul că proiectul PowerPoint câștigător al etapei județene reprezenta doar un sfert din punctajul final.

Programul a fost foarte încărcat, aveam activități, ateliere sau alte sarcini de rezolvat în permanență, am muncit oră de oră, zi după zi, în ciuda caniculei... Sumar, acele cinci zile au fost obositoare, dar pline de bucurie și de tot ce a însemnat întâlnirea cu elevii din alte județe, munca în echipă și legarea unor noi prietenii. Eram obosiți și munciți, dar sunt foarte sigură că pot vorbi în numele tuturor când spun că, pe cât de istoviți eram, pe atât de fericiți și mândri de noi ne simțeam, incluzând-o, bineînțeles, și pe doamna profesoară Gabriela Hisem”, spune eleva Valentina Bazga.

Echipajul sucevean s-a bucurat de fiecare activitate sau atelier la care a luat parte,  apicultură, tir cu arcul, modelaj, teatru, dans, limba engleză, dezvoltare personală, muzică și nu în ultimul rând atelierul antidrog.