Lucrările de pictură ale catedralei „Nașterea Domnului”, care sunt considerate viitoare elemente de atracție turistică ale municipiului Suceava, au avansat vizibil.
După ce a vizitat din nou Catedrala și a avut discuții cu preotul paroh Petru Argatu, primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a arătat încântat de realizările de acolo, atât pe partea de pictură interioară, cât și ce s-a făcut la Centrul de asistență socială, care se ridică în curte, pe o laterală a impozantului edificiu.
„Se apropie de finalizare lucrările de pictură în altar, a rezultat o lucrare de o calitate excepțională, folosindu-se o tehnică deosebită de pictură. Chipurile Mântuitorului și ale Maicii Domnului parcă te privesc din orice unghi.
La Centrul social s-a montat tâmplăria, se lucrează la izolarea pereților și se va finaliza fațada în acest an. Centrul social este prevăzut cu spații pentru persoane vârstnice și cu cabinete medicale cu aparatură performantă”, a spus Ion Lungu, care a subliniat faptul că municipalitatea suceveană contribuie la finanțarea ambelor lucrări.
De altfel, Primăria Suceava intenționează să includă catedrala “Nașterea Domnului”, de pe Mărășești, în Strategia de turism a orașului, atât ca element de pelerinaj religios, monument de arhitectură, cât și loc de „belvedere”, ținând cont de faptul că de la ultimul nivel se vede o panoramă deosebită asupra orașului.
Lucrările de pictură în tehnică fresco din interiorul Catedralei „Nașterea Domnului”, din Suceava, a doua ca mărime ca mărime din țară, au fost demarate în 2018, cu fonduri de la bugetul local al municipiului.
Dimensiunile Catedralei Sucevei, începută în 1991, sunt impunătoare: aproximativ 70 de metri lungime, 20 de metri lățime și 80 de metri înălțime. Construcția are trei turle de formă octogonală, în vârful fiecăreia dintre ele existând câte o cruce masivă din inox aurit, de dimensiuni cuprinse între 4 și 6 metri.
Turla principală, dispusă deasupra naosului și având montată o cruce de 6 metri, are înălțimea de 82 de metri, plasând Catedrala Arhiepiscopală din Suceava în primele zece cele mai înalte lăcașuri ortodoxe din lume și pe locul al treilea între cele mai înalte catedrale ortodoxe românești, după Catedrala Mântuirii Neamului Românesc (127,5 metri) și Catedrala Mitropolitană din Timișoara (90,5 metri).
Comentarii