Asociația Forestierilor din România - ASFOR a dedicat ultimul său eveniment din anul 2023 celor care au grijă de păduri și ne aduc lemnul în case. Oameni puternici, care muncesc din greu, pe orice vreme, pe orice fel de teren, de multe ori în condiții foarte dificile. Ingineri, tehnicieni, operatori de utilaje forestiere, fasonatori mecanici, constructori, șoferi, muncitori în pădure sau în producție – toți, oameni dintr-o bucată, care merită stima noastră.

Anul acesta, ASFOR a organizat aproape în fiecare lună, în diferite locuri din țară, conferințe dedicate pădurii, lemnului și oamenilor care îl aduc în casele noastre. Evenimente organizate în săli de conferințe, în fabrici și chiar în pădure.

Evenimentul „Oamenii lemnului” s-a desfășurat la Kronospan Design Center din București. Contextul general este dat de faptul că statele dezvoltate sporesc neîncetat folosirea lemnului în economiile lor pentru că este o resursă care nu poluează, dimpotrivă, reține carbonul.

Lemnul este mai mult decât o simplă materie primă. Este parte a istoriei, culturii și civilizației. Iar oamenii care lucrează cu lemn știu cum să o facă, respectând în același timp pădurea.

Cifra de afaceri a sectorului forestier și industriei lemnului în Europa este de peste 240 de miliarde de euro pe an. Această cifră este rezultatul muncii a peste 2 milioane de oameni. În România, aproape 150.000 de oameni lucrează în sectorul forestier și al prelucrării primare a lemnului.

Ei contribuie cu 3,5-4 la sută în fiecare an la Produsul Intern Brut al țării.

Peste 60 de invitați au participat la evenimentul „Oamenii lemnului” - reprezentanți ai instituțiilor publice cu responsabilități în domeniu, profesori, studenți, jurnaliști și colegi de breaslă. Toți cei care au luat cuvântul au vorbit despre condițiile aspre din această industrie, despre supralegiferare și lipsa sprijinului pentru investiții, dar și despre faptul că forestierii sunt o breaslă autentică, iar munca lor asigură echilibrul funcțiilor pădurii: economică, socială și de mediu.

Ferestre, uși, poduri, acoperișuri. Leagăne pentru copii și jucării. Podele și lambriuri. Linguri de lemn în bucătărie. Lemnul este prezent peste tot în casele și viețile noastre. Nu există lume fără lemn. Iar oamenii lemnului sunt cei care îi dau mereu o nouă viață. Aceasta este și deviza ASFOR – „Noi dăm viață lemnului!”

În cadrul evenimentului, ASFOR a prezentat, așa cum o face deja de câțiva ani, un scurt film documentar, dar și o carte în curs de apariție. Filmul se numește „Oamenii lemnului” și poate fi urmărit, distribuit sau descărcat fără nici o obligație de pe canalul YouTube al site-ului Forestmania.ro. https://youtu.be/qW75Y0XwzYo.

Cartea „Educație pentru pădure”, care va apărea în prima parte a anului viitor, se adresează copiilor de gimnaziu și se constituie într-un îndrumar pentru copii.

”Mulțumim invitaților noștri pentru participare și cuvintele frumoase adresate forestierilor și mulțumim gazdelor noastre, compania Kronospan! Vă dorim Sărbători Fericite!”, a transmis Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România.